Sunday, September 17, 2017

PILEĆI FILE S PRŠUTOM U UMAKU OD GORGONZOLE! OVO JE NAGRAĐENI RECEPT MEĐU 20 NAJBOLJIH U NAGRADNOM NATJEČAJU IZRAVNO IZ PRIRODE BY VEGETA NATU Aromatični umak od gorgonzole obožavam! Išla sam korak dalje i dodala mu prefini pileći file omotan pršutom… mmmljac! Ovo je savršena kombinacija u dvoje ♥, a ako pečeno meso narežete na ploške možete pustiti i za malo kasnije…

Fotografija Grohotom se smijem.
Aromatični umak od gorgonzole obožavam! Išla sam korak dalje i dodala mu prefini pileći file omotan pršutom… mmmljac! Ovo je savršena kombinacija u dvoje ♥, a ako pečeno meso narežete na ploške možete pustiti i za malo kasnije…

SASTOJCI
Za pileći file u umaku:
440 g pilećeg filea
1 žličica Vegete Natur By Podravka


papar
40 g pršuta
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g cherry rajčica

ZA UMAK OD GORGONZOLE
100 poriluka
100 g gorgonzole
200 ml vrhnja za kuhanje
½ žličice češnjaka u granulama
malo soli
bijeli papar
½ žličice majčine dušice

ZA PREMAZIVANJE POSUDE
1 češanj češnjaka
malo maslaca

Za brze njoke:
500 g krumpira
120 g brašna
Vegeta NATUR

PRIPREMA
Za pileći file u umaku:
Pileći file pospite Vegetom Natur i popaprite pa svaki komad omotajte tanko narezanim pršutom. Na teflon tavi zagrijte maslinovo ulje pa popecite meso sa svake strane po 2 minute. Izvadite meso na tanjur i pokrijte dok pripremate umak. Za umak na istom ulju na laganoj vatri popecite tanko narezan poriluk dok ne omekša i promijeni boju. Dodajte gorgonzolu natrganu na komadiće i polako ulijevajte vrhnje za kuhanje miješajući dok se sir ne otopi, a umak blago zgusne. Dodajte češnjak u granulama. Umak po potrebi posolite, popaprite i začinite majčinom dušicom (ili timijanom).

Keramičku posudu za pečenje (ili vatrostalnu zdjelu) natrljajte polovicom češnja češnjaka i premažite s malo maslaca. Zatim dolijte umak od gorgonzole, dodajte popečeni pileći file omotan pršutom i prepolovljene rajčice. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C 25-30 minuta. Brzi recept za njoke bez jaja: Ogulite i skuhajte krumpir u posoljenoj vodi, procijedite ga i propasirajte ili izgnječite ručnom gnječilicom za krumpir. Pustite da se krumpir na radnoj površini ohladi. Zatim ga posipajte brašnom i zamijesite tijesto stiskajući rukama u jednoličnu smjesu (kuglu). Podijelite tijesto na nekoliko komada, od svakog izvaljajte duge “kobasice” i narežite na manje komadiće oko 2-3 cm. Svaki komadić utisnite vilicom i pustite da stoji na pobrašnjenoj radnoj plohi oko 15 minuta. U posoljenu kipuću vodu stavite kuhati njoke oko 5 minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Odmah ih izvadite šupljikavom žlicom da se ocijede.

Posluživanje
Pileći file s umakom poslužite uz brze njoke, kupovne njoke ili uz tjesteninu te uz zelenu salatu.

Savjet
Umjesto poriluka možete upotrijebiti luk.

Napomena
Za odabir piletine najpovoljnija varijanta je ako imate cijelo pile (20 kn/kg) pa ga razrežete da biste dobili pileći file (od srednje velikog pakovanja dobije se file od 2×220 g). Druga povoljna varijanta je da kupite pileća prsa s kosti (30 kn/kg) te odvojite čisto meso od kosti (a od kosti pripremite juhicu). Treća varijanta je da kupite čisti pileći file; on bude malo veći 2×250 g i najskuplji (50 kn/kg).
Fotografija Grohotom se smijem.
Fotografija Grohotom se smijem.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design