Tuesday, May 15, 2018

Vijest koja je šokirala Balkan: Halid Bešlić…


Vijest o tome da je najpopularniji bosanskohercegovački folk pjevač Halid Bešlić završio u zatvoru zabrinula je njegove mnogobrojne fanove u cijeloj regiji. No, iako je vijest bombastična suština je potpuno drugačija.
Naime, popularni Bešlić je odlučio snimiti spot za sevdalinku “Je l’ ti žao što se rastajemo“ u tuzlanskom Kazneno-popravnom zavodu i tako nečim novim iznenaditi ljubitelje njegovog lika i djela.
Radnja spota se zasniva na romanu Jasmina Imamovića “Slana zemlja“, koji je, opet, zasnovan na istinitim događajima i stvarnim likovima iz 1941. godine. Roman ovog mjeseca objavljuje VBZ Zagreb, Sarajevo, Beograd.


Roman prati ljubavnu priču i ratnu dramu narodnog heroja Envera Šiljka i Jevrejke Fride Laufer. Enver Šiljak bio je jedan od šefova pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u Fabrici soli, ali i muzičar. Frida Laufer bila je članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli.
Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisali za istaknutim antifašistima Tuzle. Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari – Rudolf Vikić i Memo Suljetović.
Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari – Rudolf Vikić i Memo Suljetović.
Ljubav Envera i Fride se završila tragično. Ona je odvedena u konc-logor, gdje je zajedno sa njihovim, u logoru rođenim djetetom, ubijena, a Enver Šiljak je, zajedno sa Rudolfom Vikićem i Memom Suljetovićem, strijeljan 5. 9. 1941. godine.


Dok su Envera Šiljka ustaše vezanog vodile na strijeljanje, on je prolazeći hodnicima i silazeći niz stepenice zatvora pjevao Fridi pjesmu, “Je l’ ti žao što se rastajemo“.
Novi spot Halida Bešlića bi uskoro trebao ugledati svjetlost dana, a ne sumnjamo da će pjesma postati istinski hit u regiji!

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design