Klasična kakao kora od jaja i predivan beli krem, sličan ganacheu. Izvanredna kombinacija kada se tome doda crna glazura.
Sastojci :
- 4 jaja
- 5 kašika šećera
- 4 kašika brašna
- 1 kašika kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Krem:
- 500 ml slatke pavlake
- 100 gr šećera u prahu
- 200 gr bele čokolade za kuvanje
Glazura:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 2 kašika ulja
- 2 kašika mleka
Priprema:
Ulupati belanca uz postepeno dodavanje šećer au jak šne.
Dodati jedno po jedno žumance uz mućenje.
Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sjediniti varjačom.
Zagrejati rernu za to vreme na 200 stepeni pa istresti u obložen pleh smesu i peći izmedju 15 i 20 minuta, zavisno od rerne.
Dimenzije pleha 25 x 25 cm.
Pečenu koru ostaviti da se hladi, pa horizontalno preseći na dva dela, da se dobiju dve tanke korice.
Za krem zagrejati 250 ml slatke pavlake, skoro da provri, a za to vreme izlomiti čokoladu.
Preliti zatim vrelom slatkom pavlakom čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Kad se otopi ostaviti da se prohladi pa staviti u frižider na 2h.
Ulupati ostatak slatke pavlake sa šećerom u prahu pa sipati ohladjen krem od čokolade i izmutiti.
U kalup staviti prvu koru pa ceo krem pa odgore drugu koru.
Ostaviti 2h u frižideru pa izvaditi i otopiti sa mlekom i uljem čokoladu i preliti kolač.
Napomena: Ako vam se desi da vam je krem redak onda jedan želatin, kesicu u granulama razmutiti u 50 ml vode i kad nabubri posle 10 minuta otopiti ga na vatri, ali ne sme da provri.
kada se otopio dodati 2 kašike krema i umutiti pa onda istresti u ostatak krema. Istresti preko prve kore i poklopiti drugom. Tad kolač stoji 3 – 4h u frižideru.
0 comments:
Post a Comment