Tuesday, April 4, 2017
Boem kolač
Sastojci za 4 kore:
10 belanaca
15 kašika šećera
4 kašike brašna
100 gr neskvika, čokoleve, ili nešto slično tome, ako se nema može i kakao da zameni, onda 4 ravne kašike
200 gr mlevenih oraha
Krem:
500 ml mleka
10 kašika šećera
10 žumanaca
4 kašike brašna
vanila po želji
200 gr maslaca ili margarina
Glazura:
150 gr crne čokolade
6 kašika ulja
2 kašike mleka
Priprema:
Ulupati po 5 belanaca sa 5 kašika šećera da se dobije jaka pena. Dodati 50 gr neskvika, 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Sve lagano sjediniti i istresti u obložen veliki pleh od rerne i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Kada stavite koru da pečete smanjiti na 180. Peći izmedju 15 – 20 minuta. Videćete da je korica gotova kada ivice počnu da se stežu i budu tvrde, tu pazite da ne preterate pa cela kora bude tvrda. Možete mutiti i sve odjednom sastojke za koru pa podeliti na 2 dela. Pečena oba biskvita ohladiti i preseći po dužini ili širini, da se dobiju po dve manje kore i tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije. Umutiti mleko, šećer, žumanca, vanilu i brašno i staviti na laganu vatru da se kuva. Uz stalno mešanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi i bude mlako staviti u frižider na pola sata da se dodatno ohladi i stegne. Ulupati margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjen krem i umutiti. Izmedju korica naneti fil, na svaku koru po 1/3 fila, na gornju se ne maže. Ako vam je lakše namažite svaku koricu posebno i onda ih naslažite jednu na drugu, da vam na svakoj bude jednako fila, kako god da vam je lakše. Otopiti na pari čokoladu sa uljem i mlekom pa premazati kolač. Ne morate paziti da bude savršena jer pospete orasima pa se to nista ne vidi. Ostavite par sati da odstoji pa poslužite.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment