Sastojci za koru:
- 6 bjelanjaka
- 300 grama šećera
- 1 kašika sirćeta
Za fil:
- 6 žumanjaka
- 250 grama šećera
- 1 kesica vanilija šećera
- 6 kašika oštrog brašna
- 40 grama gustina
- 5 dcl mlijeka
- 250 grama maslaca
- 300 g malina ili jagoda
- 500 ml vrhnja za šlag
- 1 šlag fix
Način pripreme-Kora:
Umutite bjelanjke, postepeno im dodavati šećer uz stalno mućenje, umiješati sirće i masu sipati u pravougaoni pleh ili tepsiju koju ili premažete maslacem ili stavite papir za pečenje.
Pecite u zagrijanoj rerni oko sat vremena na 150°S.
Fil:
U šerpu sipati 4 dl mleka i staviti da prokuha. Izmiksati žumanjke sa šećerom, dodati vaniliju šećer, brašno i gustin i sve sjediniti sa preostalim mlijekom. Smjesu sipati u proključalo mlijeko i skuhati kao puding. Fil ostaviti da se potpuno ohladi i dodati ga u umućen maslac. Koru premazati sa pola fila, preko staviti jagode koje isjeckate na kockice,
na to stavite drugu polovinu fila. Umutite šlag sa jednim šlag fixom i nanesite ga preko fila. Kolač ukrasite sa jagodama po želji.
na to stavite drugu polovinu fila. Umutite šlag sa jednim šlag fixom i nanesite ga preko fila. Kolač ukrasite sa jagodama po želji.
0 comments:
Post a Comment