Wednesday, April 5, 2017
Čokoladna šarlota
Sastojci:
3 pakovanja piškota ili 300 gr
9 jaja
200 gr šećera u prahu
100 gr kristal šećera
250 gr margarina
250 gr čokolade
mleko za umakanje piškota, oko 200 ml
Za dekoraciju i popunjavanje piškota umućeno je 400 ml slatke pavlake gde je u polovinu dodato 2 kašike nutelle.
Priprema:
Na vatru staviti šerpu sa vodom, u šerpi neka je vode ” sa dva prsta ” i dok provri umutiti žumanca sa 100 gr šećera, da pobele. Staviti umućena žumanca sa šerpu sa vodom i kuvati 12 minuta od trenutka kada voda provri ispod šerpe.
Posle 12 minuta dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi, zatim skloniti sa vatre da se potpuno ohladi. Ulupati margarin sobne temperature sa 100 gr šećera u prahu. Margarinu dodati ohladjen krem sa čokoladom i sve umutiti. Na kraju ulupati belanca sa 100 gr šećera u prahu u jaku i sjajnu penu. Polako belanca dodati prethodno umućenom kremu. Dodati pola, umutiti najsporijom brzinom miksera, pa dodati drugu polovinu i umutiti opet. Mućenje traje kratko, koliko je potrebno da se fil i belanca povežu a da krem ostane vazdušast. U krugli kalup slagati uspravno piškote. Umočite u mleko stranu koja nema na sebi šećer i tu stranu stavite na unutrašnju stranu kalupa. Kada poslažete okolo umačite piškote i poslažite po dnu. Istresti celu smesu krema i poravnati. Tortu ostaviti 2h u zamrzivač. Izvaditi staviti na tacnu pa skinuti obruč. Umutiti slatku pavlaku pa pola premazati preko fila, a u ostatak dodati nutellu, eurokrem ili neskvik pa špricem išarati. Poslužiti posle nekoliko sati da piškote omekane.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment