Tuesday, April 18, 2017

Dijetalni ledeni vjetar

Dijetalni ledeni vjetar
Ljubitelji ste ledenog vjetra u svim kombinacijama voća? Onda je krajnje vrijeme da se bacite na posao i krenete s pripremom ovog dijetalnog deserta s voćem kojeg sami izaberete. Bez grižnje savjesti, bez hrpe kalorija! Cijela količina kolača ima ukupno 2141 kcal, a može se podijeliti čak na 8 ili 10 komada…pa krenimo!

Potrebni sastojci:
Biskvit:
140 g zobenih mekinja
50 g pšeničnih mekinja
1 prašak za pecivo


30 g proteina sirutke s okusom vanilije
3 jaja
350 ml malomasnog mlijeka
8 g rastopljenog kokosovog ulja

Krema:
550 ml malomasnog mlijeka
80 g gustina
1 štapić vanilije
150 g grčkog jogurta (samo za gornju kremu)
Voće po izboru

Priprema:
Sastojke za biskvit dobro izmiješati i pustiti da stoje 15 minuta. Upaliti pećnicu na 180°C da se zagrije. Dok smjesa stoji, skuhati kremu: 500 ml mlijeka sa stevijom grijati na laganoj vatri. U odvojenoj posudi pomiješati vaniliju, gustin i 50 ml mlijeka koja se ulije u dobro zagrijano (ne smije prokuhati) mlijeko. Miješati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta krema.

Ugasiti vatru i pustiti da se hladi, dobro je svako toliko promiješati da se ne stvara korica na površini. U ovoj se fazi još ne koristi grčki jogurt. Nakon što smjesa za biskvit odstoji, treba ju podijeliti na dva dijela i staviti peći oko 45 min. Ja sam pekla u dvije jednake keramičke posude obložene masnim papirom istovremeno (dimenzije 15×30 cm), ali može se peći i jedan po jedan. Znati ćete da je biskvit pečen kada ga probodete čačkalicom a ona ostane potpuno suha. Izvaditi biskvite iz pećnice i pustiti da se hlade. Brže će se ohladiti ako ih izvadite i iz posuda na stol pa laganim pokretima odlijepite masni papir. Na nekoliko mjesta probodite biskvit vilicom. Jedan ohlađeni biskvit staviti u posudu (ja sam koristila onu u kojoj se pekao, zbog dimenzija) i premazati s 2/3 kreme od vanilije. Krema je gusta pa ju treba strpljivo razmazivati. Na kremu se slaže sloj tanko narezanih listića kiwija, što gušće da ne bude rupa. Potom treba staviti drugi biskvit. Slijedi opet krema, s time da se u preostalu kremu dodaje 150 g grčkog jogurta i još malo stevije te se dobro promiješa; ta gornja krema više nalikuje na šlag. Ukrasiti kolač tanko narezanom bananom.

Kolač bi trebao preko noći stajati u hladnjaku.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design