Monday, April 17, 2017
Esterhazi snit – torta
Bit će vam potrebno:
70 grama lesnika,przenih,mlevenih
60grama badema,bez opne
5 belanaca
250 grama kristal secera
500 ml mleka
300 grama kristal secera
4 zumanca
4 vrhom pune kasike gustina
3 kasike ruma ili konjaka
400 grama putera
Za preliv
250 – 300 grama prosejanog secera u prahu par velikih kasika sveze iscedjenog soka limuna
oko 50 grama otopljene cokolade seckani lesnik ili badem za pokrivanje torte sa strane
Upustvo za pripremu:
1.Prvo ispeci lesnike,dok su jos vruci staviti ih u kuhinjsku krpu i trljati ih da se skine opna.Ohladiti ih i samleti.Samleti i bademe.Dok su jaja jos hladna odvojiti belanca od zumanaca i ostaviti belanca na sobnoj temperaturi oko pola sata da se ugreju.Zumanca ostaviti na stranu ili u frizider,polovina zumanaca se kasnije upotrebe za pravljenje 韈�la.
Kada su se belanca ugrejala poceti sa miksiranjem prvo polako da se formira meka pena pa posle polako dodavati secer u par navrata i povecati brzinu miksiranja da bude sredjna brzina.Kada se utrosi sav secer i sam postane ne suvise cvrst dodati mesavinu badema i lesnika u par puta,dobro izmesati i smesu sipati u tepsiju koja je lako namazana puterom i oblozena papirom za pecenje.Velicina tepsije je 42×32 cm,odnosno to je tepsija iz rerne.Peci oko 15 min.na 170 C,odnosno dok se ivice lako zarumene.Kada je kora pecena ostaviti je da se hladi ne skidajuci papir za pecenje.Mora se paziti da se kore ne prepeku jer ce onda pucati.Moram da kazem da su kore dosta tanke.Kada su se ohladile ja uzmem noz za secenje pice pazljivo sasecem ivice oko jedan cm.a celu koru podelim na tri jednaka dela i to po kracoj strani,znaci dobijem tri kore dimenzija sirine oko 11 cm.Onda makazama presecem i papir za pecenje tako da dobijem tri odvojene kore,papir jos ne skidam sa kora.Isti postupak uradim i sa drugom korom,i tako napravim sest pravougaonih kora. 2.Fil se pravi tako da pola zumanaca izmutim sa pola kolicine secera,u zumanca dodam gustin i sve polako razredim sa mlekom da se dobije smesa kao za palacinke.Ostatak mleka zakuvam sa ostatkom secera,i tako kipuce mleko sipam preko umucenih zumanaca,sve dobro izmesati i onda vratiti na vatru da se kuva,oko dva min.Skinuti sa vatre i ohladiti.U posudi za miksiranje mutiti puter sobne temperature da postane penast a zatim dok se puter miksira manjom brzinom dodavati polako ohladjeni skuvani 韈�l.U toku misiranja dodati par kasika ruma ili konjaka,vec prema ukusu.Kada je 韈�l postao penast podeliti ga na pet jednakih delova,ja ih sve vazem da pudu iste tezine.Sa prve kore skinuti pazljivo papir,premazati je ravnomerno 韈�lom,skinuti kpapir sa druge kore,pazljivo je staviti preko 韈�la i tako redom.Kada je torta na韈�lovana izravnati je sa strana ako je 韈�l malo izasao napolje,pokriti gornju koru papirom za pecenje i samo lako je opteretiti,na pr.nekom lakom tepsijom ili knjigom.Staviti tortu u ftizider najbolje preko noci. 3.Otopiti cokoladu na pari i sipati je u plasticnu kesicu pa je ostaviti na stranu da se prohladi.Sipati prosejani secer u prahu u ciniju i polako dodavati sveze iscedjen i procedjen sok od limuna.Gustina dobijenog preliva treba da bude tako da kada se umoci kasika u njega pokrije donju stranu kasike,ako je preliv redak on ce da se sliva i kasika ce da se providi,onda treba dodati jos secera,ako je gust nece se lepo rasporediti po kasiki i u tom slucaju treba dodati jos malo soka.Pripremljenim 韈�lom preliti tortu,izravnati je duzim nozem a zatim makazama napraviti mali otvor na kesici sa cokoladom i crtati linije po prelivu a zati cackalicom praviti sare.Preliv se dosta brzo stvrdnjava pa treba raditi dosta brzo.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment