Saturday, April 1, 2017

Freiburski kolac od jabuka

Freiburski kolac od jabuka
 Sastojci
PRHKO TIJESTO
200g brasna
1 kasicica praska za pecivo
50g secera
1 vrecica vanilin-secera
1 jaje



150g maslaca ili margarina

NADJEV OD JABUKA
oko 1 kg kiselkastih jabuka
75g secera
75g grozdjica
1 kasicica cimeta
75g krupno mljevenih oraha ili badema

ZAVRSNICA
4 kriske dvopeka
4 jaja
125g secera
1 vrecica vanilin-secera
250g kiselog vrhnja
30g krupno mljevenih oraha

Priprema
1.Od navedenih sastojaka umijesiti prhko tijesto tako sto sve sastojke staviti u posudu i mutiti mikserom (nastavci za tijesto) dok mikser moze podnijeti, a potom prebaciti na pobrasnjenu radnu podlogu i izraditi do kraja u glatko tijesto.


Tijesto razvaljati i prebaciti u kalup (26cm), izbosti na nekoliko mjesta viljuskom i peci u prethodno zagrijanoj pecnici 15 minuta na 200*C. Izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu da se hladi.
2.Za nadjev jabuke oguliti i izrezati na male komadice (prvo na cetvrtine i ona svaku cetvrtinu po sirini na tanke listice), pomijesati sa secerom, cimetom i grozdjicama, te staviti na vatru i pirjati dok omeksaju (nekih 15-ak minuta). Ohladiti i hladno pomijesati sa krupno mljevenim orasima. Ravnomijerno rasporediti preko prhkog tijesta.
3.Dvopek samljeti u multipraktiku. Jaja odvojiti i zumanjke pjenasto umutiti sa secerom i vanilin-secerom, dodati dvopek i kiselo vrhnje. Posebno umutiti bjelanjke u cvrst snijeg i na kraju mijesajuci varjacom dodati u smjesu od zumanjaka. Premazati preko jabuka i posuti krupno mljevenim orasima.
Sve zajedno staviti da se pece 30 minuta na 200*C (paziti da kolac odozgo ne izgori, ako previse tamni prekriti ga alumnijskom folijom). Ohladiti i izrezati na kocke.
4.by moja draga sanjass01, hvala ti
Posluživanje
Kolac je jako socan i mekan.
Recpt je iz knjige Dr. Oetkera, sa mojim manjim izmjenama.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design