Saturday, April 22, 2017

Kolač pun oraha i čokolade: Bezimeni desert niko ne zaboravlja

Rezultat slika za Kolač pun oraha i čokolade: Bezimeni desert niko ne zaboravlja
Ovaj kolač nema ime jer mu je dovoljan samo ukus. Toliko je pun čokolade, fila i oraha da ga nikad nećete zaboraviti.

Sastojci za tijesto:
10 bjelanaca
250 gr kristal šećera
220 gr mljevenih oraha


3 male kašičice brašna

Sastojci za čokoladni fil:
200 gr tamne čokolade
250 ml tečne pavlake za šlag

Preliv:
150 gr mliječne čokolade
200 ml tečne pavlake za šlag
1 mala kašičica putera

Priprema:
Prvo napraviti čokoladni fil. Sitno isjeckati čokoladu, ugrijati do vrenja tečnu pavlaku za šlag, preliti preko čokolade i dobro sjediniti, izmiješati da se dobije glatka i sjajna smjesa.



Dobro ohladiti u frižideru oko 3 – 4 sata. Bjelanca miksirati dok se ne dobije srednje čvrsta pijena pa polako dodavati šećer uz stalno miksiranje.

Kada se dobo miksira samo lagano umiješati mljevene orahe i brašno. Sipati smjesu u veliku tepsiju od rerne u koju je stavljen papir za pečenje.

Peći tijesto oko 20 – 25 min dok lako ne porumeni po površini. Pečeno tijesto ohladiti pa ga presjeći na tri jednaka djela kraćom stranom (dobiju se tri kore).

Ohlađenu čokoladu izmiksirati pjenasto i podjeliti na dva dijela. Prvu koru premazati polovinom fila, staviti drugu koru, premazati drugom polovinom fila, staviti treću koru. Nafilovan kolač staviti u frižider na dva – tri sata.

U međuvremenu otopiti čokoladu u tečnoj pavlaci, dodati kašiku putera, dobro izmiješati pa ostaviti na stranu da se preliv ohladi. Tečnim prelivom prelijte ohlađen kolač pa ga vratiti u frižider da preliv očvrsne, najbolje preko noći.

Sljedeći dan kolač sjeći na kocke i posluživati.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design