Monday, May 15, 2017

Čokoladna đavolica: Torta koja ostavlja bez daha!


SASTOJCI
50 g kakao praha
100 g smeđeg šećera
250 ml ključale vode
125 g putera (i malo za podmazivanje pleha)
150 g kristal-šećera
225 g brašna


5 g praška za pecivo
5 g sode bikarbone
5 ml vanila ekstrakta
2 jajeta

Za glazuru:
125 ml vode
30 gr smeđeg šećera
175 gr putera
300 gr čokolade za mešenje

PRIPREMA
1. Zagrejte rernu na 180 °C. Podmažite dva okrugla kalupa prečnika 20cm i obložite papirom za pečenje.Izmešajte kakao i 50 gr šećera, pa dodajte vrelu vodu i ujednačite masu. Umutite penasto kristal-šećer s puterom. U drugoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U umućeni puter ulijte ekstrakt vanile, dodajte jedno jaje pa malo brašna sa dodacima, zatim drugo jaje i ostatak brašna. Neprekidno mešajte.



2. Spojte ovu mešavinu sa pripremljenim kakaom s vodom. Podelite na dva dela, sipajte u kalupe i pecite oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.

3. Kad ih izvadite iz rerne, ostavite da se hlade 5-10 minuta pa izvadite pečene delove torte da se potpuno ohlade na žici.

4. Sada pripremite glazuru. Vodu, 2 kašike smeđeg šećera i 175 gr putera otopite na tihoj vatri, a kad počne da ključa dodajte izlomljenu čokoladu. Protresite šerpu tako da dobijete glatku i sjajnu masu. Ostavite je da stoji oko sat vremena, povremeno promešajte.

5. Složite kolač: pečenu koru, pa trećinu fila, zatim drugu koru pa ostatak fila odozgo i sa strane. Površina može biti glatka, ali je interesantnije ako napravite neobične krugove varjačom po površini.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design