Sunday, May 21, 2017

"Imam Bayildi" ili musaka od patlidžana, paprike i mesa


Pretenciozan naziv za običnu musaku? Možda, ali tako se to jelo doista i naziva. Originalni recept mi je poslala prijateljica, objavljen je u jednom dnevnom listu, a ja sam ga malo preradila po svom ukusu. Original također ne sadrži quinoju, ali ako je prilika da negdje "podvalim" ovu prezdravu namirnicu, učinit ću to bez dvojbe :)

Sastojci 
1 kg manjih patlidžana
300 grama crvene i zelene paprike
par žlica maslinovog ulja za pirjanje
1 glavica crvenog luka


2 češnja češnjaka
500 grama mljevenog junećeg mesa
2 velike žlice koncentrata rajčice
par prstohvata soli
prema ukusu papra
prstovat crvene paprike
1 puna žličica svježeg kopra
par prstohvata kima
1 mala šalica žitarice quinoa

Priprema
1.Patlidžane narezati na ploške, papriku na široke trake. Ako su patlidžani mladi, ne treba ih guliti, dapače. Staviti u protvanj na papir za pečenje u pečnicu zagrijanu na 150 C na 15 minuta dok ne omekšaju.


2.Na maslinovom ulju propirjati crveni luk, dodati sitno nasjeckani češnjak, meso, sol, papar, crvenu papriku i pirjati 35 minuta s podlijevanjem vode (da ne zagori). Nakon 35 minuta dodati šalicu quinoje i dodati onoliko vode tako da quinoa ima otprilike 2-3 šalice tekućine za upijanje dok se pirja. Dodati kopar i kim. Za 15 minuta (koliko treba quinoji) maknuti s vatre. Smjesa ne bi trebala biti prerijetka, ako je vodenasta, pirjajte s otkrivenim poklopcem dok tekućina malo ne ispari.
3.U posudu za pečenje složiti red patlidžana, zatim pola mesne smjese, opet red patlidžana, drugi dio mesne smjese i prekriti paprikama. Ukoliko ste nabavili paprike u bojama, možete se poigrati slagajući ih u razne uzorke :)
4.Zapecite u pećnici 25 minuta na 200 stupnjeva. Dobro zaključajte vrata da vam susjedi zbog miomirisa nenajavljeno ne dođu na kavu :))

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design