Saturday, May 27, 2017

Neobicna tajanstvena pogaca


Tajanstveno je kad se nesto skriva, kad se nevidi. Ovu pogacu sam upravo zbog toga napravila. S povodom. Tacno je da se nesto skriva i nevidi se, za sad ! Evo necu vas drzati u neizvesnosti. Tajna je u tome sto je NEKO stao na pocetak svoga puta, dugacak negde oko 9 meseci... Postacu ponovo baka !!! Svi smo se obradovali a najvise moj unuk koji kaze da hoce i sestru i brata. Dosao je  radostan i pravo kod dede: deda mi cemo roditi bebu, mama tata i ja ! Radosni smejali smo se do suza, ha ha ha...

Sastojci
300 ml tople vode
2 kesice suhog kbasca ili 1,5 kocka svezeg
1 kasicica secera
2 kasicice soli
50 gr omeksalog margarina


1 jaje
oko 700 gr brasna

fil;
200 sira - moze i zuti sir
200 sumkove salame
origano za posipanje
7 komada kuvanih jaja
ulje za premazivanje pogace
1 jaje za premazivanje pogace
seme sezama i lana za posipanje

Priprema
Od navedenih namirnica umesimo glatko testo. Pokrijemo i ostavimo na toplo da nadoge. Ja obicno ukljucim rernu na 50 stepeni, tako testo brze nadoge. Za to vreme skuvamo jaja, sir nasecemo na kockice a salamu na trakice, kao na slici.

Od nadoslog testa sucemo jednu koru. Odozgo stavimo kockice sira.

Preko sira stavimo trakice od salame. Pospemo origano.



Ovako spremljenu koru uvijemo u rolat.

Rolat prebacomo u margarinom namazanu serpu. Dlanom pritiskamo rolat sve dok se cela serpa ne ispuni njime.

U testo makazama napravimo duboke unakrsne zareze, onoliko koliko cemo staviti jaja. Ja sam  stavila 7 jaja.

Zareze malo razotvorimo i u njima umetnemo po jedno kuvano oljusteno jaje, kao na slici.

Zareze opet zatvorimo da se sakriju jaja. Ponovo dlanom izramnimo pogacu. Premazemo je uljem i ostavimo da nadoge.

Nadoslu pogacu premazemo umucenim jajetom.

Odozgo posipamo sa semenon sezama i lana.

Pogacu pecemo desetak minuta na 200 stepeni a zatim na 180 stepeni do kraja, ne manje od 45-50 minuta.

Posluživanje
Kad smo presekli pogacu svi su uskliknuli kad su videli jaje u preseku. Ja sam Ih iznenadila, pokusajte i vi.



0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design