Saturday, June 3, 2017

OVO NIJE TIRAMISU


Sastojci:
Tijesto:
  • 6 bjelanjaka
  • 70 g šećera
  • prstohvat soli
  • 125 g omekšanog maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 žumanjaka
  • 3 pune jušne žlice Lino lade nougat - tamne ili Nutelle
  • 140 g mljevenih oraha
  • 30 g Pšeničnog glatkog brašna 
  • na vrh noža Praška za pecivo



Krema:
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 Šlagfix Dolcela
  • 250 g mascarpone sira
Ostalo:
  • 100 ml kuhane kave
  • 1 žlica kakaa u prahu Dolcela
Priprema:
1.
Pripremiti tepsiju od pećnice veličine cca 33x30 cm, obložiti ju papirom za pečenje. Uključiti pećnicu na 180 st.C.
2.
Za tijesto odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati sa trećinom šećera i par zrna soli.
3.
U drugoj posudi miksati omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je postane pjenasto dodati jedan po jedna žumanjak, a nakon svakog miksati dok se dobro umiješa u ostatak smjese. Zatim dodati 3 u vrh pune žlice nutelle pa miksati da nastane gusta smjesa jednolične boje. Sad dodati dvije žlice snijega od bjelanjaka kako bi se lakše dodali suhi sastojci. Dodavati mješavinu oraha, brašna i praška za pecivo naizmjenično sa snijegom od bjelanjaka i na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka. Smjesa za biskvit mora biti gusta i kremasta.


4.
Tijesto uliti na papir za pečenje pa ravnomjerno raširiti po cijeloj širini tepsije. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st.C.
5.
Pečeno ostaviti da se ohladi pa odrezati na dva jednaka dijela.

Pripremiti kremu:
1.
Miksati slatko vrhnje s kremfiksom, te na kraju dodajte mascarpone i sve mutiti do trenutka kad je krema čvrsta ali još uvijek kremasta i maziva.
2.
Biskvit poprskati kavom. Slagati traku biskvita, premazati polovinom kreme, drugu traku biskvita, premazati drugom polovinom. Po vrhu posipati kakaom u prahu.
Posluživanje:
Prije rezanja staviti da prenoći u hladnjaku.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design