Sastojci:
potrebno je:
- 2 dl bjelanaca ( oko 6 većih ili 7 manjih)
- mrvica soli
- 120 g šećera
- 150 g Glatkog brašna Podravka
- 1/2 kom Prašak za pecivo Docela
- 1/2 dl mlijeka
- 3 kašike ulja ili istopljenog putera
- 1 kašičica Gussnela Dolcela (gustina)
- 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
- 1 kašičica kakaa u prahu Dolcela
- 30 g tamne čokolade
Priprema:
1.
Bjelanjke maaalo posoliti i umutiti u čvrst snijeg. Dodati šećer i vaniliju i mutiti da se šećer istopi. Dodati ulje ili maslac i miješati malo najmanjom brzinom. U mlijeku razmutiti gustin pa sipati u smjesu i izmiješati isto najmanjom brzinom i
2.
na kraju umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu podijeliti na 3 jednaka dijela
3.
U jedan dio dodati kakao i izmiješati, u drugi dodati istopljenu čokoladu i izmiješati, treći ostaje bijel
U kalup, moj je 30 cm pa je kolač malo niži, može i manji, obložiti papirom za pečenje, sipati po dvije kašike smjese, naizmjenično dok se sve ne utroši
4.
Ja sam pekla na 180 C 30 min, e sad, pošto je moj kalup veći i kolač tanji to je bilo dovoljno, ako je manji kalup treba produžiti pečenje najmanje do 35 min.ohlađen kolač ukrasiti po želji
5.
ostaviti da se dobro ohladi
0 comments:
Post a Comment