Saturday, June 3, 2017

ZEBRA KOLAČ


Sastojci:
potrebno je:
  • 2 dl bjelanaca ( oko 6 većih ili 7 manjih)
  • mrvica soli
  • 120 g šećera
  • 150 g Glatkog brašna Podravka
  • 1/2 kom Prašak za pecivo Docela
  • 1/2 dl mlijeka
  • 3 kašike ulja ili istopljenog putera
  • 1 kašičica Gussnela Dolcela (gustina)
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
  • 1 kašičica kakaa u prahu Dolcela
  • 30 g tamne čokolade



Priprema:
1.
Bjelanjke maaalo posoliti i umutiti u čvrst snijeg. Dodati šećer i vaniliju  i mutiti da se šećer istopi. Dodati ulje ili maslac i miješati malo najmanjom brzinom. U mlijeku razmutiti gustin pa sipati u smjesu i izmiješati isto najmanjom brzinom i
2.
na kraju umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu podijeliti na 3 jednaka dijela
3.
U jedan dio dodati kakao i izmiješati, u drugi dodati istopljenu čokoladu i izmiješati, treći ostaje bijel


U kalup, moj je 30 cm pa je kolač malo niži, može i manji, obložiti papirom za pečenje, sipati po dvije kašike smjese, naizmjenično dok se sve ne utroši
4.
Ja sam pekla na 180 C  30 min, e sad, pošto je moj kalup veći i kolač tanji to je bilo dovoljno, ako je manji kalup treba produžiti pečenje najmanje do 35 min.ohlađen kolač ukrasiti po želji
5.
ostaviti da se dobro ohladi

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design