Friday, July 28, 2017

Bijeli biskvit-torta


Sastojci:
Biskvit x3:
  • 5 kom bjelanaca
  • 150 gr Šećera ( kristal)
  • 100 gr brašna
  • 1 paklica Vanilin šećer 1 dl ulja



Krema:
  • 15 kom žumanaca
  • 150 gr Šećera ( kristal)
  • 150 gr brašna
  • 8 dl mlijeka
  • 300 gr maslaca ili margarina
  • 1 dl slatkog vrhnja za šlag

Priprema:
1.
Kalup prečnika 26 cm premazati margarinom. Na dno staviti papir za pečenje izrezan u veličini kalupa, stranice posipati brašnom.
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg. Dodati šećer i vaniliju pa mutiti da se dobije sjajna masa. Uliti ulje i izjednačiti muteći mikserom. Na kraju dodati brašno i mikserom smiksati u jednoličnu smjesu.
Smjesu izliti u pripremljen kalup i peći u već ugrijanoj rerni na 180 C 15 minuta. Da je pečen vidi se po tome što se već odvaja od stranice kalupa.
Pečen biskvit odmah izručiti na rešetku ili na šećerom u prahu posipanu krpu. Papir skidati odmah pažljivo ili kad se biskvit prohladi.
2.
Za sljedeći biskvit samo staviti novi papir na dno kalupa. Poslije je potrebno proći okolo tankim nožem da se odvoji od kalupa ako se slučajno primio.
Ispeći toliko biskvita koliko visoku tortu želimo. Meni je sa kremom dovoljno ispeći 3 biskvita. Svaki ima debljinu oko 1 cm. Sve sa kremama dobijem tortu visine od 8-10 cm, ovisno stavim li jednu kremu ili dopunim i nekom kombinacijom.
Mjere je lako mijenjati ovisno o tome trebamo li veću ili manju tortu prečnikom. Sve iz ovog recepta dijeliti sa brojem jaja, te dobijemo mjeru za 1 jaje.


Dakle za kalup prečnika 24 cm radim sa 4 jaja. Biskvit mi je malkice deblji od 1 cm, može se prema potrebi rezati na dva dijela ili ostaviti takav.
Za kalup prečnika 28 cm radila sam sa 6 jaja. Uvijek kupujem jaja na istom mjestu, jer mi odgovaraju. Krupna su i svježa, pa se svako prema svojim navikama opredijeli. Preporučujem krupna jaja, jer u protivnom biskvit može biti suh, zbog neodgovarajuće količine brašna na tekući dio. Ukoliko se pak desi da biskvit izgleda suh, preliti sa par kašika hladnog mlijeka prije pokrivanja filom.
3.
KREMA
Umutiti žumanca sa šećerom, dodati 4-5 kašika hladnog mlijeka, umiješati brašno bez grudvica. Dodati još nekoliko kašika hladnog mlijeka. Dovoljno je maksimalno 1 dl, da bi smjesa bila tečna slično pudingu. Preostalo mlijeko od 7 dl staviti na ringlu na srednju ili slabiju vatru, čim počinje da vri uzeti malo vrelog mlijeka dodati u smjesu žumanaca i brašna, mutiti mikserom, didajući još vrućeg mlijeka. Vratiti u posudu za kuhanje na ringli i kuhati neprestano miješajući da se masa skuha do gustine čvrstog pudinga, pazeći pri tome da ne zagori. Kuham kremu na broju 4 od mogućih 6 za moju ringlu.
4.
Kuhanu kremu pokriti prozirnom folijom tik na površinu kreme i ostaviti da se hladi. Također se može poklopiti poklopcem pripadajućim za tu posudu, ako se ispod poklopca stavi kuhinjska krpa ili papirnati ubrus uduplo, kako se kondenzirane kapljice ne bi našle na kremi. Ako imamo vremena, kremu možemo hladiti otkrivenu, ali povremeno miješati da se ne uhvati korica na površini,
U hladnu kremu umiješati umućkan maslac. Sjediniti u svilenkastu kremu, kojoj možemo dodati i 1 dl ne prečvrsto umućenog vrhnja za šlag.
Kreme je dovoljno za prekriti 3 biskvita prečnika 26 cm i premazivanje torte okolo.
Tortu konačno dobro ohladiti i dekorirati po želji.
5.
P.S. Pokušala sam peći kore sa 10 komada  bjelanaca, kako bih skratila vrijeme pečenja. Takvu sam koru pekla 25 minuta. Kad sam je prerezala napola ispalo je nešto tanje nego kad pečem svaku koru posebno. Prepouka: peći kore odvojeno, ispadnu ljepše.
6.
Presjek torte.

Posluživanje:
Tortu rezati na komade po želji i poslužiti uz kavu ili sok ..
Uživati u svakom zalogaju :)

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design