Monday, July 31, 2017

Ledena torta


Sastojci:
  • 1/2 pakovanja čokoladnog ili kakao petit keksa
KREMA:
  • 800 ml mlijeka
  • 1 kašika maslaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 5 kašika kokosa
  • 5 kašika gustina (prepunih)
  • 1 kašika brašna
  • 1 kesica šlaga u prahu
  • 150 ml hladnog mlijeka



Priprema:
1.
Skuhati kremu.Od mlijeka odvojiti 2 dl i umutiti sa gustinom i brašnom.Preostalom mlijeku dodati šećer, vanilin šećer, kokos, maslac i neka prokuha.Lagano dodavati umuceni gustin sa brašnom,neprestano miješati dok se dobije fina gusta krema.Ostaviti je sa strane da se prohladi.U prohlađenu kremu dodati umuceni šlag (3 kašike), a ostatak ostaviti za kolač.


2.
Uzeti uski dugi kalup dimenzija (12-35),obložiti ga providnom folijom.Na dno kalupa staviti kremu (4 kašike) i poravnati.Uzeti keks i na njega staviti jednu kašiku kreme, drugi keks prilijepiti , pa opetr kašika kreme , pa keks i tako lijepite osam keksa , koje staviti u kalup po širini.Još tako uradite dva puta sa keksima i kremom.Kada ste složili kalup, šupljine popunite kremom.Gornju površinu kolača tanko premazati i ostavite još krema da možete kolač sa vana premazati..Zategnuti foliju i kalup ostaviti u zamrzivač da se stegne.(2-3sata)Kada se kolač stegne , izvaditi ga na tacnu iz kalupa, premazati sa preostalom kremom.Zatim cijeli kolač premazati sa šlagom i ukrasiti po želji.
Posluživanje:
Kolač rezati na šnite i poslužiti.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design