Wednesday, July 19, 2017

NERVIRAJU VAS KOŠPICE IZ LUBENICA? EVO ZAŠTO SU ONE KORISNE?

kospice naslov
Vjerovatno dok jedete lubenicu nastojite da se riješite njenih košpica. Možda ste nekada pomislili da bi gutanje košpica moglo i negativno djelovati na vaš organizam. Međutim, ukoliko ih pojedete u vašem stomaku sigurno neće izrasti nikakva biljka. Koristi koje od košpice možete imati su višestruke.


U košpicama lubenice zapravo se nalazi dosta biljnih vlakana o čijem korisnom djelovanju u našem organizmu ste sigurno već čuli. Vlakna nam pomažu u procesu probavljanja hrane, u borbi protiv crijevnih parazita, a imaju i antibiotska svojstva.

Istina, košpice nisu u tako velikoj mjeri korisne ako ih jedemo direktno iz lubenice, nego ih je dobro ostaviti da proklijaju. Proklijale košpice se suše i samo 1/8 šoljice ovakvih košpica sadži istu količinu proteina kao i jedna čašica grčkog jogurta.



Košpice lubenice sadže citrulin, poznati antioksidans, šire krvne žile i imaju pozitivan utjecaj u slučajevima hipertenzije, angine pectoris i arteroskleroze.

U nastavku vam dajemo recept za napitak od košpica lubenice koji pomaže u borbi protiv bakterije ešerihije koli, ali je i inače veoma koristan za naš organizam.

Potrebno je pripremiti litar vruće vode i tridesetak košpica lubenice. U lonac uliti vodu i dodati košpice. Pustite vodu da prokuha i ostavite tako još deset minuta, zatm sklonite sa vatre i pustite da se ohladi. Nakon hlađenja, procijedite i spremite u frižider. Ovaj napitak možete piti i sam, ali ako vam okus nije po volji možete miješati sa raznim sokovima. Ukoliko preko ljeta  sačuvate košpice, ovaj recept možete primjenjivati tokom cijele godine.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design