Vjerovatno dok jedete lubenicu nastojite da se riješite njenih košpica. Možda ste nekada pomislili da bi gutanje košpica moglo i negativno djelovati na vaš organizam. Međutim, ukoliko ih pojedete u vašem stomaku sigurno neće izrasti nikakva biljka. Koristi koje od košpice možete imati su višestruke.
U košpicama lubenice zapravo se nalazi dosta biljnih vlakana o čijem korisnom djelovanju u našem organizmu ste sigurno već čuli. Vlakna nam pomažu u procesu probavljanja hrane, u borbi protiv crijevnih parazita, a imaju i antibiotska svojstva.
Istina, košpice nisu u tako velikoj mjeri korisne ako ih jedemo direktno iz lubenice, nego ih je dobro ostaviti da proklijaju. Proklijale košpice se suše i samo 1/8 šoljice ovakvih košpica sadži istu količinu proteina kao i jedna čašica grčkog jogurta.
Košpice lubenice sadže citrulin, poznati antioksidans, šire krvne žile i imaju pozitivan utjecaj u slučajevima hipertenzije, angine pectoris i arteroskleroze.
U nastavku vam dajemo recept za napitak od košpica lubenice koji pomaže u borbi protiv bakterije ešerihije koli, ali je i inače veoma koristan za naš organizam.
Potrebno je pripremiti litar vruće vode i tridesetak košpica lubenice. U lonac uliti vodu i dodati košpice. Pustite vodu da prokuha i ostavite tako još deset minuta, zatm sklonite sa vatre i pustite da se ohladi. Nakon hlađenja, procijedite i spremite u frižider. Ovaj napitak možete piti i sam, ali ako vam okus nije po volji možete miješati sa raznim sokovima. Ukoliko preko ljeta sačuvate košpice, ovaj recept možete primjenjivati tokom cijele godine.
0 comments:
Post a Comment