Sunday, July 23, 2017
Šalša – umak od rajčice
Klasično dalmatinsko jelo, porijeklom iz Italije bez koje nijedan Dalmatinac ne može ljeti, posebno uz lešo meso ili kada priprema tjesteninu. Kako vrućine i dalje traju, idealno je šalšu držati na sobnoj temperaturi i kad se skuhaju špageti, naravno Barilla 7,eto večere iz snova.
Sastojci:
• 1 kg rajčica
• 1 crveni luk
• 1 bijeli luk
• dosta peršina
• bosiljak
• maslinovo ulje
• sol, papar, šećer
Priprema:
Na maslinovu ulju prodinstajte crveni luk, malo ga posolite i kad se dovoljno spari dodajte sitno sjeckani bijeli luk i peršin. Kad i oni puste miris dodajte nasjeckane rajčice, začinite sa malo soli, žličicom šećera i malo papra. Neka se sve to kuha skoro dva sata na jako laganoj vatri. Pri kraju dodajte još malo nasjeckanog peršina i bosiljka.
Nakon dva sata šalša je gotova, spremna za politi tjesteninu, začiniti lešo meso, dobra je i kao podloga za brujet, rižot, umak za školjke, a ako ostane viška može se zamrznuti za duge zimske dane.
P.S. Rajčice se za šalšu moraju očistiti. Malo ih zarežite pri vrhu i stavite u posudu sa kipućom vodom. Nakon minutu dvije izvadite ih, prelijte hladnom vodom i ogulite. Korica se skoro pa sama ljušti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment