Sunday, July 23, 2017

Šalša – umak od rajčice


Rezultat slika za SALSAKlasično dalmatinsko jelo, porijeklom iz Italije bez koje nijedan Dalmatinac ne može ljeti, posebno uz lešo meso ili kada priprema tjesteninu. Kako vrućine i dalje traju, idealno je šalšu držati na sobnoj temperaturi i kad se skuhaju špageti, naravno Barilla 7,eto večere iz snova.

Sastojci:
• 1 kg rajčica
• 1 crveni luk


• 1 bijeli luk
• dosta peršina
• bosiljak
• maslinovo ulje
• sol, papar, šećer


Priprema:
Na maslinovu ulju prodinstajte crveni luk, malo ga posolite i kad se dovoljno spari dodajte sitno sjeckani bijeli luk i peršin. Kad i oni puste miris dodajte nasjeckane rajčice, začinite sa malo soli, žličicom šećera i malo papra. Neka se sve to kuha skoro dva sata na jako laganoj vatri. Pri kraju dodajte još malo nasjeckanog peršina i bosiljka.

Nakon dva sata šalša je gotova, spremna za politi tjesteninu, začiniti lešo meso, dobra je i kao podloga za brujet, rižot, umak za školjke, a ako ostane viška može se zamrznuti za duge zimske dane.

P.S. Rajčice se za šalšu moraju očistiti. Malo ih zarežite pri vrhu i stavite u posudu sa kipućom vodom. Nakon minutu dvije izvadite ih, prelijte hladnom vodom i ogulite. Korica se skoro pa sama ljušti.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design