Sastojci:
potrebno je:
- 300 g piškota
- 100 g istopljenog putera
- 2-3 kašike mlijeka
- 500 g sira maskarpone
- 500 g slatke pavlake (mlečne)
- 100 g šećera u prahu
- od 1/2 limuna sok
- 2 kašičice ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)
- 1 kom Mljevene želatine
- 200 g malina
- 200 g kupina
- 2 kom Šlag pjena
Priprema:
1.
Maline i kupine izblendirati - pojedinačno pa ih propasirati kroz sito da se odvoje sjemenke i ostaviti sa strane
2.
Kalup za tortu je 24 cm. Uzeti 28 piškota, odrezati sa jedne strane oko 1 cm pa ih poredati uspravno u kalupu.10-ak piškota i odrezane vrhove samljeti pa ih pomiješati sa puterom i mlijekom, dobro umijesiti i staviti na tacnu kao podloga za tortu. Dobro pritisnuti rukom ili kašikom, ostaviti u frižider.
3.
Želatin preliti hladnom vodom pa ostaviti da nabubri, istopiti ga na tihoj vatri da ne proključa.
Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer u prahu u sir, sok od limuna i vaniliju pa dobro izmiješati.
Odvojiti 1/3 smjese i istaviti sa strane. U 2/3 smjese umiješati želatin. Podijeliti na 2 dijela. U jedan umiješati pire od kupina a u drugi pire od malina.
Preko podloge od piškota premazati dio sa kupinama, pa dio sa malinama i na kraju bijeli dio.
4.
Tortu ukrasiti šlagom i ostaviti da se ohladi preko noći.
0 comments:
Post a Comment