Monday, August 14, 2017

Bolonjez sos - originalni italijanski recept

Related image
Svi smo mi napravili špagete bolonjeze mnogo puta po nasem receptu ali ukus pravog italijanskog ragua bolonjeze je zaista specifičan. Miris a i ukus prosto opijaju. Pa kakva bih ja Italijanka bila da ne znam napraviti bas taj pravi ragu bolonjeze :) Prebogat jeste i znam da zahtjeva dosta vremena ali je pravi. Uživajte!

Sastojci 
250 gr faširane junetine
250 gr faširne svinjetine
100 gr slanine
50 gr koncentrata rajčice
50 gr maslaca


3 kaš maslinovog ulja
1 čaša mlijeka
1 čaša crnog vina
1 mrkva
1 crveni luk
1 štapić celera
1 goveđa kocka
300 ml vode
pp sol
pp papar

Priprema
1.Zagrijte na srednjoj vatri maslac i maslinovo ulje te dodajte sitno isjeckanu mrkvu. Dinstajte  mrkvu dok ne omekša nekih 5-10 minuta.

2.Dodajte sitno sjeckani luk i celer te poklopite da se dinsta sve  dok posve ne omekane i luk postane staklast.

3.Za to vrijeme isjeckajte sitno slaninu i dodajte da se dinsta. Dodajte takođe mješano mljeveno meso. Ostavite da se dinsta oko 30 minuta.



4.Dodajte čašu crnog vina i ostavite da posve ispari.

5.Dodajte koncentrat rajčice.

6.Dodajte sol i papar te malo rastopljene goveđe supe(napravljene od 1 juneće kocke i 300 ml vode)
Kuhajte oko 1,5 sat do 2 i dadavajte polagano goveđu supu.

7.Na kraju dodajte čašu mlijeka.  Mijeko se dodaje po originalnom receptu mada ga vise mnogi ne koriste.

8.Dobro promješajte i dodajte ponovo soli i papra ako je potrebno Kuhajte jos kojih 5 minuta.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design