Sastojci:
biskvit:
- 6 bjelanca
- 200 g šećera
- 150 ml ulja
- 6 kašika brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 100 g čokolade za kuhanje
krema:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 125 g margarina ili putera
- po ukusu šlag pjena ili slatko vrhnje, čokolada
1.
Umutiti bjelanca i šećer, pa dodati ulje. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo i rendanu čokoladu; dodati u snijeg od bjelanaca, pa pažljivo sjediniti. Pleh premazati puterom i posuti brašnom. Sipati smjesu; peći u pećnici zagrijanoj na 180 C.
2.
Dok se biskvit peče, pripremiti kremu: na pari umutiti žumanca i šećer. Dodati izlomljenu čokoladu. Kada se čokolada otopi, maknuti kremu i dodati puter ili margarin. Izmiksati. Kremu premazati preko hladnog biskvita. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
3.
Kada se krema stegne, kolač premazati umućenim šlagom, posuti rendanom čokoladom.
0 comments:
Post a Comment