Sastojci:
Sastojci za testo:
- 115 g putera
- 250 ml vode
- 150 g brašna
- 4 velika jaja
Sastojci za čokoladno punjenje:
- 60 g gorke čokolade
- 30 g putera
- 1 kašika vanilinog ekstrata
- 125 g šećera u prahu
- 3 kašike vrele vode
- 1 l mleka
- 250 g omekšalog krem sira
- 2 kesice pudinga od vanile
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 30 g brašna
- 300 ml slatke pavlake
- 50 g otopljene čokolade ( ne mora )
- od 20 do 30 ml slatke pavlake
1.
U manju šerpicu staviti vodu i puter i pustiti da se puter otopi, dodati brašno i kuvati, stalno mešajući dok ne počne da se odvaja od zidova šerpice.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se testo ohladi.
U ohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje i svaki put kad dodate jaje, dobro umutiti sa mikserom.
Pripremiti kalup veličine 22cm X 32cm. Nemojte ga podmazivati. Sipati testo i sa spatulom poravnjati svuda i podići malo testo i na zidove kalupa.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.
Pečenu koru ostaviti da se potpuno ohladi i ne vaditi je iz kalupa u kom se testo peklo.
( Ja imam kalup koji mi služi za torte koje se ne peku i koru sam izvadila iz kalupa, i stavila u taj kalup, jer sam koru pekla u teflonskom kalupu, koji nisam htela da oštetim nožem kad sečem tortu )
2.
Dok se kora ohladi pripremiti čokoladni fil.
Otopiti čokoladu i puter i u to dodavati po malo prosejan prah šećer,dobićete veoma gustu smesu, dodati tečnu vanilinu esenciju i dodavati po malo vrele vode dok ne dobijete gustu tečnu smesu...meni je bilo potrebno 2 pune kašike i još nekoliko kapi. ( kod mene je mlečna čokolada, greškom sam uzela mlečnu čokoladu umesto čokoladu za kuvanje i šećer sam smanjila na pola jer čokolada je već slatka )
3.
Pripremljenu smesu premazati preko ohlađene kore i ostaviti na stranu a za to vreme pripremite fil.
4.
U šerpicu sipati oko 850 ml mleka, dodati 100 g šećera i 1 kesicu vanilinog šećera ( ja sam koristila vanilla paste ) i pustiti da provri a u ostatak hladnog mleka izmutiti vanilin puding i brašno i kad je mleko provrelo sipati tu smesu u mleko i kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa ringle i pustiti da se malo ohladi, povremeno promešajte da se ne stvori korica odozgore. Prekriti sa samolepljivom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
5.
Umutiti omekšali krem sir i dodavati po malo ohlađene puding kreme, stalno muteći , dok ne sjedinite celu kremu sa krem sirom. Sipati umućenu kremu preko čokoladnog fila ( stranice testa će vam se malo skupiti prilikom pečenja, ali ako krema i pređe preko stranica, ništa neće umanjiti ukus torte. Poravnjati svuda.
6.
Ostaviti tako pripremljenu tortu nekoliko sati u frižider.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag iz kesice ( trebaće vam 3 kesice šlaga i 300 ml hladnog mleka ili kisele vode ) i premazati preko torte.
Otopito čokoladu i slatku pavlaku na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, dobro sjediniti, sipati u kesicu,kojoj ćete odrezati vrh i praviti prave linije po torti.
Nožem ili štapićem za ražnjić vući popreko linija da biste napravili šare ili ukrasite tortu po vašoj želji.
7.
Ja sam moju tortu napravila veče pre i tako mi se bolje stisla, inače torta se može poslužiti odmah, samo neće biti tako čvrsta...izbor je vaš.
8.
Prijatno!!!!!!
0 comments:
Post a Comment