Monday, October 2, 2017

TORTA "UMOTANI ČOKOLADNI SAN"

Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.

Sastojci:
Biskvit svijetli
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica vanilije
  • 100 g brašna
  • 40 g gustina
  • 1 mala kašikíca praška za pecivo



Biskvit – tamni
  • 2 jaja
  • 2 kašike tople vode
  • 60 g šećera
  • 1 vrećica vanilije
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 1 mala kašikica praška za pecivo
  • 1 kašika kakao
Fila
  • 50 g bijele čokolade
  • 600 ml. tečnog šlaga
  • 5 vrećica šlagfix od Dr. Oetker
  • 100 g marmelade od jagoda ili trešanja
  • Puding
  • 2 listića želatina
  • 1 puding od čokolade
  • 375 ml. mlijeka
  • 40 g šećera
Priprema

    1.
    PUDING:
    1.Želatine otopiti u vodi oko 5 minuta.U međuvremenu skuhati puding i u malo ohlađeni puding dodati ocjeđeni želatin i miješati dok se želatin neistopi u pudingu. Staviti prozirnu foliju preko pudinga(da se nestvori kora preko pudinga) i ohladiti.
    2.
    SVIJETLI BISKVIT:
    2.Jaja sa šećerom i vanilijom pjenasto umutiti. Polako dodati brašno, gustin i
    prašak za pecivo.Tijesto staviti u veliki pleh sa pak papiromi peći oko 15 min
    na 180°C.
    3.
    TAMNI BISKVIT:
    3.U međuvremenu dok se prvi biskvit peće, pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilijom , polagano dodati brašno , gustin , kakao i prašak za pecivo. Staviti u kalup24 cm. i peći oko 15 min. na 180°C.
    4.
    Tečni šlag umutiti sa 2 kasike šećera , dodati 2 vrecice vanilije i postepeno dodavati šlagfix. Šlag čvrsto umutit.
    5.

    Svijetli biskvit izrezati u 6 dijelova svaku
    traku rezati(najbolje sa linijalom) na 6 cm.
    6.

    Preko traka prvo premazati ohlađeni puding. Preko pudinga staviti izribanu bijelu čokoladu i na kraju premazati sa šlagom ( pola umučenog šlaga )


    7.

    Nakon toga staviti marmeladu u špricu i stavljati crvene linije preko šlaga tako da svaka linija leži u sredini od trake
    8.

    Kada je sve premazano onda polako odvojiti trake ( najbolje sa velikim nožem )
    9.

    Tamni biskvit jednom presijeci i donji dio premazati sa restom od
    marmelade. Prvi dio od trake uviti kao pužic i staviti na sredinu tamnog
    biskvita
    10.

    i sve tako dalje uvijati ostale trake .
    11.

    Na kraju poklopiti sa drugim dijelom od tamnog biskvita. Kolač premazati sa restom od šlaga i ukrasiti po želji.
    12.

    Ovako sam napravila ukrase od čokolade.

Posluživanje

Umjesto tecnog slaa mozete isto slag iz kesice da uzmete, najvaznije je da je
slag cvrsto umucen.
Na kraju kada su se sve trake umotale moze biti da je donji dio veci nego umotane trake , ali onda mozete bez problema visak od donjeg dijela sa nozem odrezati . Isto mozete na kraju da stavite obruc za torte oko torte, da je jos bolje sastavi. Staviti par sati u frizider , skinuti obruc i onda garnirati.

Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.
Fotografija Mala kuhinja - Veliki užitak.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design