Monday, February 2, 2015

Domaći hljeb

Najlpeši je miris domaćeg hleba kako se širi prostorijom dok se peče. Za one koji se spremaju da umese hleb kod kuće treba da znaju da brašno treba da bude sobne temperature i treba da je prosejano jer tako će biti rastresito i imaće bolju teksturu dok raste. So nikada ne mešajte sa kvascem nego ga dodajte naknadno. Ako želite hrskavu koricu na svom domaćem hlebu onda kad se ispeče ostavite ga na reštki od šporeta da se hladi.


Sastojci:
  • 2/3 svežeg kvasca
  • 500ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašikica soli
  • 0, 5dl ulja
  • oko 1kg brašna
Priprema:
U posudu sipati mlaku vodu pa izmrviti kvasac i dodati šećer pa izmutiti. Dodati oko 500 gr brašna, kašikicu soli i pola mere od ulja pa sve sjediniti. Nastaviti mešanje dodavajući brašno dok se ne dobije glatko testo srednje tvrdoće.
Umešeno testo malo pouljiti pa ostaviti da odstoji pola sata.
Kada je testo nakislo premesiti ga i ostaviti 10 minuta na radnoj površini. Pobrašnaviti površinu i testo pa razvući testo za hleb u oblik pravougaonika. Debljina testa da je 1cm, širina 30cm a dužina izmedju 50 i 70cm. Kada ste razvukli pravougaonik onda urolajte čvrsto vaš hleb.
Pouljite tepsiju i stavite urolano testo, pa nožem ukoso zasecite odgore.
Ugrejte rernu na 50 stepeni, pa isprskajte hleb vodom i stavite da kisne 20 minuta u ugrejanoj rerni.
Izvadite posle tog vremena tepsiju pa pojačajte rernu na 200 stepeni i stavite hleb da se peče oko 45 minuta.
Pečen hleb umotajte u krpu ili ostavite da se hladi na rešetki šporeta.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design