Sunday, February 1, 2015

Kapri torta

Predivna kapri torta od jagoda. Veoma kremasta, socna i prelepog preseka. Sigurna sam da ce oduševiti sve pred koje je iznesete i poslužite.

Sastojci za koru:
  • 7 belanaca
  • 14 kašika šecera
  • 1 kašika sirceta
Krem od žumanaca:
  • 7 žumanaca
  • 200 gr šecera
  • 600 ml mleka
  • 6 kašika brašna
  • 10 gr vanilin šecera
  • 50 gr šecera u prahu
  • 250 gr margarina
Žele od jagoda:
  • 500 gr jagoda
  • 500 ml vode
  • 300 gr šecera
  • 120 gr pudinga od vanile
Još:
  • 100 gr cokolade
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike mleka
Priprema:
Zagrejati rernu na 120 stepeni dok pripremite koru.
Ulupati belanca sa postepenim dodavanjem šecera, pa na kraju dodati sirce i izmutiti.
U kalup 25 x 25 cm staviti papir za pecenje i ispod njega samo blago pouljiti, samo da se fiksira.
Ravnomerno rasporediti belanca i staviti na sušenje.
Mi smo sušili 90 minuta.
Za to vreme pripremiti kremove.
500 ml mleka staviti da provri, za to vreme umutiti žumanca, šecer, vanilin šecer, brašno i ostatak mleka.
kad mleko provri zakuvati smesu i mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre.
400 ml vode staviti sa pola mere šecera i izblendiranim jagodama da provri.
Dok cekate da provri umutiti ostatak vode, puding i šecer pa kad jagode i voda provriju zakuvati i mešati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre da se hladi.
Kada se krem od žumanaca ohladio ulupati margarin sa šecerom u prahu pa im postepeno dodavati ohladjen krem i mutiti mikserom.
Otopiti cokoladu sa 2 kašike ulja i 2 kašike šecera pa premazati koru koju smo okrenuli naopako.
Ostaviti da se stegne u frižider 10 minuta.
Ja sam slagala tortu naopako pa sam u kalup u kojem sam sušila koru stavila foliju.
Prvo žuti krem, pa žele, koji stavljate mlak da bi se lakše razvukao jer ako vam se skroz ohladi stegnuce se i necete ga moci razvuci.
Preko stavite koru, ali tako da cokolada bude na želeu.
Ostavite nekoliko sati u frižideru da bi se sve steglo ili 60, 90 minuta u zamrzivac.
Dekoracija je po izboru, ja sam umutila 100 gr šlaga i iseckala 300 gr jagoda.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design