Kroasani su francuskog porekla, a reč znači polumesec. Prema legendi, kroasane su prvi napravili austrougarski pekari, u čast odbrane Beča od turaka, sa idejom da asocira na otomanski simbol polumeseca.
Kroasan se prvi put zvanično pominje u francuskim kuvarskim recenzijama iz druge polovine 19. veka, a recept za kroasan kakav danas poznajemo, pronadjen je u francuskim kuvarima sa početka 20. veka.
U današnjem videu koji smo pripremili za Vas, pokazaćemo Vam kako se prave kroasani u domaćoj radinosti, ručno. Kroasani napravljeni kod kuće mogu isto tako da budu veoma meki i ukusni.
Kroasan se prvi put zvanično pominje u francuskim kuvarskim recenzijama iz druge polovine 19. veka, a recept za kroasan kakav danas poznajemo, pronadjen je u francuskim kuvarima sa početka 20. veka.
U današnjem videu koji smo pripremili za Vas, pokazaćemo Vam kako se prave kroasani u domaćoj radinosti, ručno. Kroasani napravljeni kod kuće mogu isto tako da budu veoma meki i ukusni.
Sastojci za kroasane:
- 1/2 kvasca
- 500gr brašna tip-400
- 1, 5dl toplog mleka
- 1dl vode
- malo ulja
- 2/3 margarina
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- žumance
- 2 kašike mleka
- 2 kašike ulja
Priprema:
Kvasac razmutiti sa mlekom i kašikom šećera, dodati vodu i malo brašna pa sve kašikom razmutiti. Sipati malo ulja pa dodati brašna i umestiti testo, ni mekano ni tvrdo pa ostaviti oko 15 minuta da odstoji.
Kad je testo odstajalo podeliti ga na 16 delova tako sto ga razvučete u dugačku veknu, i delite ga na pola, pa zatim polovine na pola, i tako dok ne dobijete 16 delova. Napraviti kuglice i ostaviti da odstoji par minuta.
Svaku kuglicu razvući u krug prečnika 20cm, i na svaki narendati margarin (najbolje da ga zaledite), pa sve naslagati jedno na drugo.
Na zadnji razvučeni krug ne ide margarin.
Pobrašnaviti površinu i krugove (sad liči na tortu) i razvući u veliki krug. Uzeti nož za picu pa iseći na 32 dela (trougla). Kroasane možete puniti eurokremom, salamom ili šunkom, ili viršlom, Kada postavite punjenje, svaki trougao lagano rukom razvući i urolati.
Opciono, da bi im sredina ispala tanja, mozete ih na donjoj strani (najkraćoj od tri strane) pre rolanja zaseći na sredini, i razdvojiti zasečene krajeve prema unutra.
Razmutiti žumance sa 2 kašike ulja i 2 kašike mleka pa gornji deo kroasana prvo umakati u tu smesu ili mazati četkicom, pa zatim u susam, i redjati na podmazan pleh.
Rernu u toku rolanja uključiti i ugrejati na 40-50 stepeni. Poslagane kroasane poprskati sa malo vode, onako prstima, i staviti ih da kisnu.
Posle 15 minuta izvaditi iz rerne, pojačati na 180-200 stepeni pa kad se rerna ugreje vratiti da se peku još 30-40 minuta. gotovi su kad fino porumene.
Pečene kroasane premazati uljem i četkicom, takodje da napomenem da se kroasani mogu filovati i drugim sastojcima kao što su sir, mak, pekmez, orasi i drugo.
Svaku kuglicu razvući u krug prečnika 20cm, i na svaki narendati margarin (najbolje da ga zaledite), pa sve naslagati jedno na drugo.
Na zadnji razvučeni krug ne ide margarin.
Pobrašnaviti površinu i krugove (sad liči na tortu) i razvući u veliki krug. Uzeti nož za picu pa iseći na 32 dela (trougla). Kroasane možete puniti eurokremom, salamom ili šunkom, ili viršlom, Kada postavite punjenje, svaki trougao lagano rukom razvući i urolati.
Opciono, da bi im sredina ispala tanja, mozete ih na donjoj strani (najkraćoj od tri strane) pre rolanja zaseći na sredini, i razdvojiti zasečene krajeve prema unutra.
Razmutiti žumance sa 2 kašike ulja i 2 kašike mleka pa gornji deo kroasana prvo umakati u tu smesu ili mazati četkicom, pa zatim u susam, i redjati na podmazan pleh.
Rernu u toku rolanja uključiti i ugrejati na 40-50 stepeni. Poslagane kroasane poprskati sa malo vode, onako prstima, i staviti ih da kisnu.
Posle 15 minuta izvaditi iz rerne, pojačati na 180-200 stepeni pa kad se rerna ugreje vratiti da se peku još 30-40 minuta. gotovi su kad fino porumene.
Pečene kroasane premazati uljem i četkicom, takodje da napomenem da se kroasani mogu filovati i drugim sastojcima kao što su sir, mak, pekmez, orasi i drugo.
0 comments:
Post a Comment