Saturday, December 23, 2017

TUFAHIJE....RECEPT JEDNE BOSANKE....ZNAM DA SE MNOGIMA SVIĐA OVAJ SLATKIŠ PA DIJELIM VAM OVAJ RECEPT


Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.

SASTOJCI
8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
200 g šećera
80 g oraha


1 bjelance
1 limun
1 Šlag hit Dolcela
1 l vode
2 Vanilin šećera Dolcela

PRIPREMA
1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
2. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.


3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
4. Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Posluživanje
Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.
Savjet
Umjesto jabuka možete koristiti kruške.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design