Thursday, May 30, 2019

Iznenadno krvarenje iz nosa… Šta znači??? Koliko je opasno???


Iznenadna krvarenja iz nosa znaju vrlo da zabrinu osobe koje se susretnu sa ovom pojavom, ali i osobe koje se nađuu neposrednoj blizini. Nekada to zna biti baš zastrašujuće uz obilno krvarenje.
Ono što jepoznato i dokazano, takva pojava nije nešto što bi trebalo da vaz zabrine, jer vrlo često jepotpuno bezopasno.
Radi se naime o pucanje malih žilica u nosu koje opskrbljuju nosno pregradu. Obično ovakvu pojavu uzrokuje nagli porast krvnog tlaka, a takođe uzrok može biti i kombinacija suhe, nadražene sluznice nosne pregrade i porasta tlaka.
Na kraju nosne pregrade sastaju se mnoge žilice pa krvarenje može uzrokovati i manja ozljeda uzrokovana, primjerice, kopanjem nosa.
Ono što je možda važnije je to da znate odreagovati na pravi način u ovakvoj situaciji.
Ukoliko vam se ovo desi ni po koju cijenu ne zavraćajte glavu, obzirom da je to najčešća reakcija osoba koji se susretnu sa ovom pojavom, već spustite glavu te začepite nos prstima, što će djelovati kao zavoj te će krvarenje vrlo brzo prestati.
Takoće možete staviti hlaan oblog na vrat što će istog trenutka uzrokovati stezanje krvnih žilica.
Na karaju ukoliiko se krvarenje ne zaustavi obavezno posjetite ljekara, te takođe ukoliko se ovakva pojava dešava često obavezno kod ljekara.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design