Sunday, October 5, 2014

Bajramska baklava



Puter u manjoj šerpici kuhati sve dok dobije tamno žutu boju.


U zdjelu stavit 300g brašna i sa istopljenim puterom cca 100ml zamijesiti tirit za baklavu. Prvo kašikom mijesiti masu, zatim lagano (ne pritiskati) dlanovima kružno sitniti u što sitnije mrvice. Po završetku ostaviti na stranu.

Mljevene orahe ujediniti sa tiritom.

List jufke četkicom premazati puterom (puter drzati na toploj vodi da se ne steže). Premazanu jufku lagano skupljati preko pola, pa krajeve do pola prebaciti jedan preko drugog. Zatim po 3 kašike fila staviti na početak jufke i savijati prema skupljenoj strani. Skupljenu stranu okrenuti prema gore kao što je na slici.

Tepsiju premazati puterom. Poredat baklavice i premazati svaku puterom.

Peći na 180°C. Po potrebi backpapirom prekriti baklavu da ne pregori.

Priprema agde-sirupa: U šerpu naliti vodu sa oba šećera i limunom. Kuhati na laganoj temperaturi. Agda je kuhana kada se promjesi kašikom i kada se zadnja kapljica sa kasike se počne razvlačiti.

Hladnu baklavu sa hladnom agdom/sirupom zaliti. Baklavu ukrasiti pistacijama.

Sastojci:

Baklava

480g gotove jufke
600g mljevenih oraha
250g putera
300g brašna
25g mljevenih pistacija

Agda

1kg šećera
600ml vode
Dvije vrećice vanila šećera
Četiri kriške limuna

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design