Monday, April 24, 2017

Osso Buco

Osso Buco
Prošlog četvrtka smo svratili kod prijateljice i ona nam ponudi Osso Buco koji je pripremila njena snaha...i naravno, ja ne bih bila ja, kad ne bih probala. Oduševila sam se ukusom i kad je snaha došla, dala mi je recept. Ovo nije klasičan Osso Buco, ali meni i mom mužu se jako dopao.

Sastojci  6 osoba
1 kg telećih kolenica
50 g brašna
1 veća glavica crnog luka
beli deo praziluka


4-4 čena belog luka
1 veća šargarepa
125 ml belog vina
250 do 500 ml goveđeg temeljca
2-3 lista lovora
450 ml seckanog paradajza
2 kašike paradjz pirea
100 ml maslinovog ulja za prženje ( može i manje )
po ukusu biber, so, italijanski začin, vegeta
4 do 6 veća krompira
400 do 500 g šampinjona

Priprema
1.Meso oprati i osušiti sa kuhinjskim papirom. Posoliti i pobiberiti i vrlo malo povegetiti. U plići tanjir staviti brašno i vrlo blago pobrašniti meso sa svih strana.
2.U dublji tiganj sipati maslinovo ulje,zagrejati i propržiti meso sa svih strana dok vam blago ne porumeni. Meso staviti u posudu u kojoj ćete peći. ( najbolje je ako imate zemljanu posudu sa poklopcem ili bilo koju šerpu sa poklopcem, koja može da se stavi u rernu )


3.U isti tiganj dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga na nižoj temperaturi, dok ne postane staklast,dodati sitno isckan praziluk i pržiti i njega dok ne omekša. Na kraju dodati sitno iseckanu šargarepu i beli luk i sve propržiti zajedno. Naliti sa belim vinom i goveđim temeljcem i pustiti da se kuva oko 2-3 minuta a dotle,izgrebati sa varjačom, sve što se nahvatalo na dno tiganja. Dodati paradajz ( ja sam koristila paradajz iz konzerve i stavila sam više od 500 ml,mislim da je oko 600ml, ako koristite svež paradajz, prvo ga oljuštite od kožice ) i pire od paradajza,dodati lovorov list i začine po ukusu..italijanski začin, vegetu,so i biber.
4.Preliti preko mesa, ušuškati meso između povrća. Šampinjone očistiti i ako su manji, dodati cele,ako su veliki, isecite ih na pola. Krompir dobro oprati sa četkom i ako je veliki iseći na četvrtine a ako je manji iseći na polovinu. Ako mislite da nije dovoljno tečnosti dodati još goveđeg temeljca, jer meso mora da se krčka  i potrebna mu je tečnost. Poklopiti šerpu.
5. Uključiti rernu na 175*C i staviti šerpu i ostaviti tako da se krčka oko dva sata, povremeno pogledajte i protresite šerpu, u slučaju da je potrebno, sipati još tečnosti. Meso treba da bude mekano.
( Ja sam moje meso krčkala oko 3 sata na 150*C,ostavila sam ga u rernu i otišla u divnu šetnju kroz šumu,danas je bilo fantastično vreme za šetnju)
6.Meso možete poslužiti tako kakvo jeste ili dodati pirinač kao prilog.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design