Monday, May 29, 2017
Challah, židovski pleteni kruh
Sastojci
500 g brašna
1 žlica suhog kvasca
1 žlica šećera
250 ml tople vode
2 žlice biljnog ulja
4 žumanjka
sol
1 žumanjak za premazivanje pletnice
sjemenke za posipanje (mak, sezam)
Priprema
1.U zdjelu prosijati brašno, pa dodati kvasac i šećer. Izmiješati i napraviti udubljenje. U udubljenje od brašna dodati prethodno pomiješane mokre sastojke: lagano razmućena jaja, ulje i toplu vodu. Na kraju dodati sol. Zamijesiti glatko tijesto, mijesiti bar 10 minuta. Ostaviti u lagano nauljenoj zdjeli pokriveno da naraste.
2.Kad je tijesto udvostručilo obujam, snažno ga pritisnuti šakom po sredini, pa opet premijesiti. Podijeliti na 3 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u dugu kobasicu. Sve tri kobasice spojiti u vrhu, pa od njih splesti pletenicu. Staviti na lim obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti da naraste.
3.Žumanjku skinuti kožicu prstima, promiješati, pa njime premazati pletenicu netom prije pečenja. Posuti sjemenkama po želji i peći na 190"C do zlatno smeđe boje, 40-tak minuta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment