Monday, May 29, 2017
Balaban kebap/Eskişehiri regija
Balaban kebab je jos jedan tradicionalni turski kebabi iz Eskişehirija ,glavnog grada istoimene pokrajne u turskoj .Uzivajte u finom kebabu.
Sastojci
Meso:
500g polumasnog goveđeg mesa /fino samljeveno
4 fete bijelog kruha/par žlica toplog mlijeka
1 srednji luk
2 češnja češnjaka
1žličica mljevene slatke paprike
1 ravna žličica soli
1žličica kumina
1/2žličice sode bikarbone
1/2 žličice šećera
par kapi octa
Domates sosu:
1manja konzerva oguljene rajcice/pelate
1žlica/ravna koncentrata rajcice
50g maslaca
1/2žličice šećera
lmlejvene ljute paprike /koliku ljutinu volite
sol,papar
Ostalo.
kruh lepinje,lavaš ,pide
50g maslaca
300g gustog/grčkog jogurta +malo soli
Priprema
1.Zamijesite meso:
U zdjelu stavite kruh koji ste ogulili od kore.Narezite ga na kocike.Podlijte ga sa malo toplog mlijeka.Ostavite da kruh omeksa.Iscijedite ga žmigajuci da iscijedite višak tekucine. U zdelu dodajte meso,promijesajte ga rukom da se se razmrve eventualne grudvice ,dodajte ocijedeni kruh,Ogulite srednji luk pa ga ribezom naribajte u meso ,isto napravite i sa cesnjakom. Dodajte zacine ,sol,papar,sodu bikarbonu ,ocat i secer.
Ocat se dodajte da meso ne oksidira ,secer daje jedan balans u okusu i sa sodom bikarboom omogucava rahlost i mekocu mesa. Mijesajte meso rukom kao tijesto ,prevcuci .Zatvorite meso prozirnom folijom .Odlozite u frizideru /meso bi trebalo odlezati bar cijelu noc.Sutra mozete malo mesa prepeci cisto da vidite dali vam odgovara zacinjenost. Formirajte duguljaste polpete,Pecite ih na grilu/rostilju ili suhoj tavi.
2.Pripremite umak od racice /domatesli sosu: Zgrijte maslac sa mlazom ulja dodajte oguljene rajcice,koncetrat rajcice,sol ,secer i ljutu papriku pa pirjajte dok se sve lagano ne ugusti.Ispasirajte stapnim mikserom. /Naravno ako radite sa svjezom rajcicom naribajte je na ribezu ,ostatak postupka je isti/. Sta se tice kruha odaberite mekane lepinje,pide,lavas i sl. koje narezite na fetice,prelijete ih topljenim maslacem. Jogurt umak je jednostavan ,gusti/cvrsti/grcki jogurt samo lagano pososlite
3.Slozite kebab:
Na dnostavite kruh koji ste narezali i prelili otopljenim maslacem.Stavite umak od rajcice poslozite polpetice ,prelijte jogurtom. Servirajte uz luk,pecene paprike ,feferone isl.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment