Sastojci:
Biskvit:
- 5 kom jaja
- 5 kašika Šećera ( kristal)
- 2 kašike brašna
- 1 kašika prepuna kakaa
- 2 kašike mljevenog keksa
Fil:
- 4 kom jaja
- 150g šećera u prahu
- 100g mljevenih oraha ili neki drugi orašasti plodovi
- 250g putera/maslaca
1.
Pjenasto umutiti bjelanca, dodavati šećer i jedno po jedno žumance.
Kada je masa ujednačena dodati kakao, mlljeveni keks i na kraju lagano umiješati brašno.
2.
Veliki pleh od rerne prekriti pek papirom i peći piškotu u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko desetak minuta .
Kada je biskvit gotov izvaditi ga iz rerne malo prohladiti i uviti u rolat zajedno sa papirom na kojem se pekao.
Ostaviti da se ohladi.
3.
Za fil umutiti jaja sa šećerom u prahu i kuhati krem na pari.
Ja sam povremeno miješala, nisam cijelo vrijeme stajala uz šporet.
U skuhan i ohlađen krem od jaja dodati maslac sobne temperature, neka je i jedno i drugo približno iste .
Dobro umutiti i umiješati mljevene orahe.Po želji možete i dodati nekoliko kapi arome koju volite, rum, vanilija....
4.
Odmotati piškotu i pažljivo skinuti papir pa filovati rolat i premazati ga odozgo.Ukrasiti po želji.
Posluživanje:
Poslužiti dobro ohlađeno!
0 comments:
Post a Comment