Tuesday, May 30, 2017
Jednostavno 15-minutno lisnato tijesto
Sastojci
125 g svenamjenskog brašna (Podravkino pšenično namjensko brašno za dizana tijesta tip 550)
140 g hladnog, neslanog maslaca
1/4 žličice soli
60 g ledene vode ili mlijeka
Priprema
1.Razvaljano tijesto je dimenzija otprilike 25 x 30 cm. Tijesto se može raditi u samostojećem mikseru, multipraktiku ili ručno. S obzirom da za izradu ne treba puno vremena, ja radim ručno.
U zdjelu prosijati brašno, dodati sol i narezan, hladan maslac. Pomoću dvije vilice izraditi maslac u brašnu da se dobije mrvičasta smjesa. Vidjet će se komadići maslaca, ali tako treba biti. Napraviti udubljenje i uliti ledenu vodu. Sve opet vilicom izraditi, pa iskrenuti na pobrašnjenu radnu površinu. Rukama kratko mijesiti/oblikovati tijesto, tek toliko da se poveže u loptu, a da se ne ugrije. Pobrašniti podlogu i tijesto, pa pomoću valjka razvaljati tijesto u pravokutnik oko 25 cm duljine. Pri tom tijesto ne pritiskati jako valjkom kako se ne bi zalijepilo za podlogu i valjak. Po potrebi još poprašiti brašnom po vrhu i ispod tijesta.
2.Četkicom ukloniti višak brašna sa tijesta, pa preklopiti gornju i donju trećinu jednu preko druge.
Zatim preklopiti tijesto kao kad se sklapa knjiga nakon čitanja, s lijeva na desno ili obrnuto, da rubovi sjednu jedan na drugi. Svaki put četkicom ukloniti višak brašna kako ne bi ostalo u preklopima. Bez hlađenja, okrenuti tijesto za 90" i ponoviti valjanje i preklapanje. Ukupno se 4 puta preklapa. Tijesto se slobodno može 2-3 puta više razvaljati i preklapati, bolje će se listati.
3.Nakon zadnjeg preklapanja, tijesto lagano pritisnuti valjkom po vrhu i sa strana kako bi se oblikovao pravilan četverokut. Staviti na tanjur, pokriti prozirnom folijom i držati u hladnjaku sat vremena prije upotrebe. Tijesto razvaljati čim se izvadi iz hladnjaka. Ako je pretvrdo, pustiti ga par minuta da se opusti.
4.Napomena:
Poželjno je tijesto raditi u hladnijoj prostoriji. Ljeti, kad su temperature visoke, bit će potrebno, nakon svakog preklapanja, rashladiti tijesto po 10-tak minuta, u hladnjaku ili još brže u zamrzivaču.
Što manje ga dirati rukama, a ako se radi strojno, onda ne miksati u kontinuitetu, već kratko pulsirati jer i motor ugrije tijesto. Važno je tijesto uvijek valjati i preklapati na identičan način, također okretati za 90" uvijek u istom smjeru. Za rezanje tijesta koristiti jako oštar nož. Tup nož zbije rubove, pa se neće listati. Same rubove ne premazivati npr. jajem ili slično, jer će rubovi ostati zatvoreni i opet se neće lijepo listati. Tijesto ne pritiskati jako prilikom valjanja da se ne zbije i umjesto lisnatog, dobije masno prhko tijesto. Bit će ukusno, ali se neće listati. Moja preporuka je raditi duplu dozu, a gotovo tijesto, radi lakšeg valjanja, podijeliti na dva dijela. U hladnjaku tijesto može stajati do 5 dana, pa se može dio odrezati i pripremiti, ostatak ostaviti u hladnjaku. Može se zamrznuti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment