Sastojci:
za l sloj:
- 120 g Šlag krema čokolada Dolcela
- 1 dl mlijeka
- 2 dl slatke pavlake
- 50 g kakaa u prahu Dolcela
- 250 g mljevenog plazma keksa
za sos od višanja:
- 200 g višanja
- 50 g šećera
- 1 kašika Gussnela Dolcela (gustina)
- 1 kašičica vanilije
- 4 dl slatke pavlake za šlag
- 100 g Šlag krema vanilija Dolcela
- 100 g kisele pavlake
- 1/2 dl mlijeka
- 350 g mljevenog plazma keksa
- 2 kom Šlag pjena Dolcela
- 1,5 dl mlijeka
1.
U posudu za mućenje sipati šlag krem, mlijeko i slatku pavlaku pa umutiti u čvrstu masu, pomiješati keks i kakao pa kašikom umiješati u šlag.
Obruč za tortu 26 cm staviti na tacnu, maaalo premazati uljem , sipati smjesu sa keksom i blago pritiskati kašikom. Po želji se može poravnati, ja nisam, ostavila sam malo hrapavo. Ostaviti u frižider.
2.
Iz višanja izmjeriti 1 dl soka, polovimu vratiti u višnje a u drugoj polovini razmutiti gustin. Višnje i šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i miješati da se malo zgusne, ostaviti da se malo prohladi pa preliti preko sloja sa keksom i kakaom. Vratiti u frižider.
3.
Za drugi sloj u posudu sipati slatku pavlaku, šlag krem i mlijeko pa mutiti da masa postane gusta, dodati kiselu pavlaku pa izmiješati manjom brzinom, keks umiješati kašikom
4.
sipati u kalup preko sosa od višanja, pritiskati kašikom da se sve popuni i po želji poravnati.
Vratiti u frižider.
5.
Umutiti šlag pjenu sa mlijekom ukrasiti tortu
6.
Ostaviti da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći.
0 comments:
Post a Comment