Sastojci:
za biskvit:
- 4 kom jaja
- 100 g šećera
- 50 g Glatkog brašna Podravka
- 3 kašike kakaa u prahu Dolcela
- 3 kašike vruće vode
- 1/2 Praška za pecivo Dolcela
- 1/2 kašičice sode bikarbone Dolcela
- mrvica soli
za fil:
- 100 g višanja
- 2 dl slatke pavlake
- 200 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
- 100 g čokolade
- 50 ml slatke pavlake
1.
Za biskvit, odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i mutiti da se šećer istopi pa dodati žumanca i vodu i izmiješati.
Pomiješati brašno sa praškom za pecivo i kakaom pa umiješati u smjesu od jaja miješajući kašikom polako prebacujući smjesu odozdo prema gore.
2.
Smjesu sipati u pleh 25 x 35 cm obložen papirom za pečenje i peći na 180 C oko 15 minuta.
Pečen biskvit urolati zajedno sa papirom za pečenje i ostaviti da se ohladi
3.
Za kremu umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodati krem sir i izmiješati, višnje ocijediti i izblendirati pa umiješati u kremu.
kremom premazati biskvit ima je doboljno i za ukrasiti rolat
4.
ponovo urolati i ostaviti u frižider do ukrašavanja
5.
Slatku pavlaku zajedno sa čokoladom zagrijati da se čokolada istopi pa preliti rolat i ukrasiti ostatkom kreme
0 comments:
Post a Comment