Tuesday, July 25, 2017

BILJKA KOJA RASTE SVUDA OKO NAS, A ČIJU MAGIČNU MOĆ NE POZNAJEMO!

trputac-0008
Trputac (bokvica, lat. Plantago) koristila se i prije 5000 godina u Kini. Ovu biljku vidite svaki dan, jer se ona nalazi na livadama, šumama i pored ceste. Bokvica u sebi sadrži sluz, silicijsku kiselinu, gorke tvari i glikozid aukubin.


Trputac se najčešće koristi za liječenje kašlja, ali je učinkovit kod svih disajnih oboljenja. Koristi se kod upale pluća, astme, pa i tuberkuloze pluća. Takođe su naučnici došli do zaključka da bokvica stvara averziju prema pušenju, tj. smanjunje želju za nikotinom. Trputac je poznat i kao prirodni antibiotik.

Pomaže kod raznih kožnih oboljenja, potiče izlučivanje mokraćne kiseline, pa je dobar lijek za giht. Možete ga koristiti i kod rana u ustima, sprječava gnojenje i pomaže zacjeljivanju rane. Mnoge su blagodati ove biljke , te bi mogli pisati još mnogo o njoj.

Lišće trputca obično se sakuplja od maja do augusta, a korijen od augusta do oktobra.

Poznati bavarski sveštenik Sebastian Kneipp izjavio je da će rana zacjeliti kao da je šivena zlatnim koncem, ukoliko se na nju stavi sok bokvice. Mislimo da smo sa ovime sve rekli, vaše je samo da cijenite ovu biljku koja vam je više nego dostupna.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design