Friday, July 21, 2017

Karamelita

Fotografija Čokolada i kolači.
Sastojci
Biskvit x 2
6 bjelanjaka
150 grama secera


150 grama mljevenih oraha i przenih mljevenih ljesnjaka/ pola-pola
1/2 zlicice cimeta
1 zlica brasna

Krema
250 ml gustog soka od breskve
100 grama secera
12 zumanjaka
150 grama secera
1 zlicica gustina
1 vrecica vanilije secera
2 vrecice slag pjene
1 oblatna

Priprema
Biskvit
1.Bjelanjke lupati u cvrsti snijeg. Za to vrijeme karamelizirajte secer do zlatno zute boje. Tako vruci secer, uz neprestano miksanje sipajte u tucene bjelanjke. Ne dodirujte slucajno secer prstima. Prilikom sipanja secera ne dodirujete ni zice od miksera.

2.Pomijesati brasno, cimet i mjesavinu mljevenih oraha i mljevenih przenih ljesnjaka.

Sa kuhacom lagano promijesajte sa ulupanim bjelanjcima.

3.Veliki protvan od pecnice obloziti pek-papirom. Sipajte smjesu u njega i pecite na 160 stupnjeva 15-20 minuta. Ohladejni biskvit prerezite na pola da dobijete 2 manja biskvita.

4.Ponovite postupak i na isti ispecite jos jedan biskvit.

Krema
1.Gusti sok od bresaka staviti kuhati sa 125g secera. Kuhati oko 20 minuta dok ne dobije gustocu kreme.

2.Zumanjke sa secerom i vanilijom pjenasto umutiti u posudi koja vam moze ici na paru, dodati zlicicu gustina. Staviti ih na paru i kad su se ugrijali postepeno dodavati kremu od soka, uz neprestano miksanje.

3.Kuhati na pari dok se ne zgusne. Kremu ohladiti.

4.Pjenasto umutiti 2 vrecice slaga po uputma na vrecici. Njezno promijesati sa ohladjenom kremom. Filovati medju ohladjene biskvite. I na zadnji biskvit staviti malo kreme .

5.Jednu oblatnu prepecite u pecnici. Kad je pecena, sameljite ju ili ju stavite u jednu vrecicu pa ju izlupajte baticem, ali ne presitno i posipajte po kolacu.
Fotografija Čokolada i kolači.
Fotografija Čokolada i kolači.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design