Saturday, July 29, 2017

Mornarske štangle

Fotografija Čokolada i kolači.
Sastojci
5 belanaca
200 gr prah šećera
200 gr lešnika




za kremu:
100 gr putera
5 žumanaca
200 gr šećera
2-3 štangle čokolade (oko 80 gr)

Priprema
1.Lešnik po želji propeći desetak minuta u rerni. Skinuti mu ljusku, pa ohlađen samleti na mašinici za orahe. U činijici pomešati prah-šećer sa mlevenim lešnikom i odložiti ih na stranu.



2.Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati lagano lešnik pomešan sa prah šećerom i umešati ih u sneg pažljivo prevrćući lopaticom ili varjačom da se dobije vazdušasta i ujednačena masa.

3.Sipati masu u pleh (moj je 24×24 cm) prekriven peki papirom, ili kome su stranice namazane puterom i naprašene brašnom. Peći 30 minuta na 175°C. Pred kraj probati čačkalicom da li je testo pečeno.

4.Dok se testo peče (posle nekih 15 minuta) spremiti krem: puter sobne temperature, žumanca i šećer penasto umutiti. Staviti na laganu vatru da se krem kuva u pari (najbolje u loncu sa duplim dnom za kuvanje mleka). Kada se masa zagreje, dodati čokoladu i mešajući kuvati krem dok se sve lepo ne zgusne.

5.Testo izručiti iz pleha na poslužavnik i odozgo premazati vrućim filom. Vrelim nožem poravnati i zagladiti površinu.

6.Kad se kolač ohladi, seći ga štangle i služiti. Odlične su same za sebe uz popodnevnu kaficu, ili kao jedan od kolača na tacni sa sitnim kolačima spremljenim za praznike i slave

7.Original Patin recept je sa sirovim lešnicima, kod mene su pečeni, jer su mi takvi br.1 u kolačima!
Fotografija Čokolada i kolači.
Fotografija Čokolada i kolači.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design