Friday, July 21, 2017
Pahuljica torta
Sastojci
TIJESTO:
6 bjelanjaka
150gr. smedeg secera
150gr. kokosa
150gr oraha
1 prasak za pecivo
FILL:
650ml. mlijeka
120gr. smedeg secera
7 zumanaca
100gr. brasna
150gr. putera
Priprema
1.Ostavite puter na sobnoj temperaturi da omeksa. Bjelanjca miksajte sa smedim secerom dok ne postane kremasto.
2.Sameljite orahe. U snijeg od bjelanjaca dodajate mljevene orahe,kokos i prasak za pecivo.
Izmjesjate sa spatulom.
3.Tijesto istresite u kalup 24cm i stavite da se pece u zagrijanu pecnicu na 180C 25-30min. Ja sam pekla 27 min.Biskvit ostavite da se potpuno ohladi.Presjecite na 3.
4.FILL:
U malo vecu serpicu dodajte mlijeko,zumanjca,brasno i smedi secer.Izmjesajte sve sa muckalicom i kuhajte na peci uz neprestano mijesanje dok smjesa ne prkuha i postane gusta.
5.U mlaku kremu dodajte omeksali puter i izmiksajte sve zajedno. U kremu takoder mozete dodati arome po zelji,vanillu extrakt,rum,bademov extrakt ili sto volite. Filujute kore.
Posluživanje
Recept je od miss Maria Simic iz moje kuharice Najbolji recepti vrhunskih hrvatskih slasticara…
a sad za kore..ok posto sam slavila Rodendan i Majcin Dan preko vikenda nisam nista kuhala.ali sam ovu tortu napravila jucer…posto mi se nakupilo obaveza ovu tortu sam radila trkaci…ali mi je pomogao moj hubby..sam se ponudio..pitala sam zna li da izreze biskvit na 3.dijela..”Znam kako da neznam”…zavrsim papirologiju,idem da filujem tortu..pogledam 2 kore???Jednja tanja,jedna podebela.. Di je treca? “Nema”…”Kao nema”..”Pokusao sam da isjecem na tri ali nije moglo,pa sam prepolovio???..”Pa dobro ako si vidio da nemoze na 3 zasto nisi presjekao ravnomjerno?..”Mislio sam da moze,…”Misliti i cvijece brati nije isto”moja omiljena uzrecica LOL…eto vidite da je moja torta sa dvije kore…ali i ovako je predobra…tanko tijesto i jako puno filla…ovo mozete praviti kao i kolac…u recept ide integralno brasno,ja sam dodala obicno…orginal recept je pravljen od badema sto znaci mozete koristiti sve orasaste plodove..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment