Sastojci:
Kora:
- 6 bijelanjaka
- 300 g. secera
- 150 g. seckanih ljesnjaka (ili oraha).
Krema:
- 6 zumanjaka
- 2 kesice praha za puding od vanilije
- 500 ml. mlijeka
- 1 kesica burbon vanilije (ili van.secer)
- 250 g. secera
- 250 g. maslaca
- 150 g. mlijecne cokolade.
- 300 g. plazma keksa
- 1 dl. soka od narandze (Juice)
- 300 g. eurokrema (Cipiripi,Eurocrem,Linolada,..
- 250 ml. slatke pavlake za slag(ili slaga)
- - izmrvljenog pecenog neslanog kikirikija.
1.
Rernu zagrejte na 180 °C.
Kalup okrugli (Q 28 cm)podmazite.
Umutite belanca u cvrst snijeg,postepeno dodavajte secer,i mutite sve vreme dok se secer ne istopi.Na kraju umijesajte sijeckane ljesnjake(ili orahe).
Sipajte u pripremljeni pleh,poravnajte i pecite oko 40 min.
(Ako vam kora odozgo naraste dosta,tako mora i ako vam ispuca,tako mora jer je od bijelanjaka,kad je premazete i kad se ohladi nista nece smetati).
Jos vrucu koru premazite sa eurokremom.
Ohladite.
2.
Za fil umutite zumanca sa 4 kasike secera,dodajte puding prah,burbon vaniliju,i 1 dl.mlijeka.
Ostatak mlijeka stavite da prokuva sa ostatkom secera,pa sipajte smijesu od zumanaca i pudinga.
Kuvajte kratko dok se ne zgusne.
Ohladite,pa sastavite sa penasto umucenim maslacem.
Kremu podelite na 2 dela.
Jedan ostavite zut a u drugi stavite otopljenu mlijecnu cokoladu.
Keks natopite sokom od narandze.
Premazanu koru filujte zutom kremom,preko stavite keks,pa cokoladnu kremu.
3.
Ohladjenu tortu premazite umucenom slat.pavlakom ili slagom i pospite sa kikirikijem i pospricajte sa cokoladom otopljenom(po zelji)..
Posluživanje:
U kremu mozete smanjiti secer na 150 g.
0 comments:
Post a Comment