Ove godine nam je stigao još jedan paket sa domaćom zimnocom...djumbir u medu, džem od divljih borovnica,džem od brusnica,sok od borovnica i džem od šipaka...joj koje li radosti koji su nam pružili ovi divni ljudi,Franjo i Drenka. Sada prvi put probam njihov džem od šipaka i zaista je divan...kad smo ih pozvali da im se zahvalino na divnom poklonu, naravno da sam pitala za recept za džem od šipaka,prenosim ga i vama.
Sastojci
5 kg šipka
1.5 kg šećera
Priprema
1.Birati što možete krupniji šipak,odseći im peteljke i onaj crni deo i ostaviti ih nekoliko dana da omekšaju. Naliti ih sa vodom i kuvati dok šipak ne omekša a kad omekša propasirati ga kroz mašinu koju koristite za ceđenje paradajza,koja odstranjuje semenke ( koristiti sa dodatkom tečnosti ), ako nemate ovu mašinu možete koristiti pasirku sa dodatkom tečnosti u kojoj se šipak kuvao,gustu cediljku ili najlon čarape, ali morate cediti 3-4 puta da bi se odstranile sve dlačice. ( i ako koristite pasirku za paradajz obavezno procediti nekoliko puta kroz čarapu,jer ako imate dlačice u tečnisti,možete upropastiti celi džem...znači,tečnost mora biti bez dlačica )
2.Na svaki litar tečnosti koristiti 300 g šećera, ako volite slađe,staviti više šećera. U pliću,veću šarpu, sipati tečnost dodati šećer i kuvati do željene gustoće,mešajući.. Naš prijatelj kuva ovaj džem na plinskom roštilju. Ovaj džem nije gust kao ostali džemovi.
3.Vruć džem sipati u sterilisane tople tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi. Čuvati na hladnom.
4.Prijatno!!!
Posluživanje
Pročitajte sve komentare, biće od velike pomoći kako su drugi to radili. Hvala svima.
0 comments:
Post a Comment