Monday, August 14, 2017
Kiflice za svaku priliku
Ovo je moj univerzalni recept za kiflice koji koristim najvise kada imam žurke kod kuce ili kada mi dolazi dosta prijatelja. Ja ih transformišem u male sendviče i svi su uvjek jako zadovoljni.
Sastojci
1 kg obično bijelo brašno
500 ml mlijeko
200 ml jogurt ili kiselo mlijeko
5 gr suhi kvasac
40 gr šećer
20 gr soli
300 gr istopljeni maslac
1 jaje
Priprema
1.Napravite kvas od 250 ml mlakog mlijeka, šećera i suhog kvasca. Ostavite da odstoji nekih 15 minuta.
2.Pomješajte sol i brašno sa jajatom te dodajte kvas. Počnite da lagano mijesite.
3.Dodajte istopljen maslac te nastavite da mijesite.
4.Dodajte jogurt te ostatak mlijeka. Mijesite dobrih 5 do 8 minuta da vam se tijesto lijepo razradi. Kada ste umjesili tijesto prekrijte ga providnom folijom i ostavite da nadodje 4 sata.
5.Kada je tijesto odstojalo postavite ga na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom te počnite da razvijate tijesto. Razvucite tijesto na debljinu 3 mm.
6.Da biste oblikovali tijesto isjecite ga na male trokutiće te oblikujte iduci od donje stranice trokuta prema repu kao kroasane.
7.Ako želite premažite kiflice sa jajetom te pospite susamom i ostavite da nadođu oko 30 minuta. Pecite kiflice na 220 stepeni oko 25 minuta, zavisno od pecnice.
8.Kiflice možete da prerežete preko pola te da ih punite salamom i sirom ako recimo pravite malu zabavu za prijatelje.
9.Takođe tijesto možete da oblikujete u druge obilke i da ga punite kao male sendviče sa bilo kakvim punjenjem. Odlične su i ako se pune sa ruskom salatom ili umakom urnebes ako volite pikantno .
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment