Monday, August 14, 2017

Kiflice za svaku priliku

Moje kiflice za sve prilike :)
Ovo je moj univerzalni recept za kiflice koji koristim najvise kada imam žurke kod kuce ili kada mi dolazi dosta prijatelja. Ja ih transformišem u male sendviče i svi su uvjek jako zadovoljni.

Sastojci
1 kg obično bijelo brašno
500 ml mlijeko


200 ml jogurt ili kiselo mlijeko
5 gr suhi kvasac
40 gr šećer
20 gr soli
300 gr istopljeni maslac
1 jaje

Priprema
1.Napravite kvas od 250 ml mlakog mlijeka, šećera i suhog kvasca.  Ostavite da odstoji nekih 15 minuta.

2.Pomješajte sol i brašno sa jajatom te dodajte kvas. Počnite da lagano mijesite.


3.Dodajte istopljen  maslac te nastavite da mijesite.

4.Dodajte jogurt te ostatak mlijeka. Mijesite dobrih 5 do 8 minuta da vam se tijesto lijepo razradi. Kada ste umjesili tijesto prekrijte ga providnom folijom i ostavite da nadodje 4 sata.

5.Kada je tijesto odstojalo postavite ga na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom te počnite da razvijate tijesto. Razvucite tijesto na debljinu 3 mm.

6.Da biste oblikovali tijesto isjecite ga na male trokutiće te oblikujte iduci od donje stranice trokuta prema repu kao kroasane.

7.Ako želite premažite kiflice sa jajetom te pospite susamom i ostavite da nadođu oko 30 minuta. Pecite kiflice na 220 stepeni oko 25 minuta, zavisno od pecnice.

8.Kiflice možete da prerežete preko pola te da ih punite salamom i sirom ako recimo pravite malu zabavu za prijatelje.

 9.Takođe tijesto možete da oblikujete u druge obilke i da ga punite kao male sendviče sa bilo kakvim punjenjem. Odlične su i ako se pune sa ruskom salatom ili umakom urnebes ako volite pikantno .

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design