Wednesday, August 9, 2017

Kolac sa bananama i karamelom


Sastojci:
Kora:
  • 4 jajeta
  • 4 kasike secera
  • 1 dl. ulja
  • 10 g. cimeta
  • 1 banana
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 solja (oko 250 ml.) mekog brasna.


Fil:
  • 300 g. secera
  • 2 dl. slatke pavlake
  • 150 g. maslaca ili margarina
  • 200 g. slaga u prahu
  • 2,5 dl. mleka
  • 4 banane.
Dekoracija:
  • 4 kockice ribane cokolade.
Priprema:
1.
Rernu zagrejte na 190°C.
Pleh (oko 32X23cm,kao pola onog od rerne)oblozite sa papirom za pecenje,podmazite sa par kapi ulja, i slozite po dnu kolutove banane.
Jaja penasto umutite sa secerom,dodajte cimet,ulje,brasno i p.za pecivo.Sve promesajte,sipajte u pripremljeni pleh i pecite oko 15-tak min.(biskvit provjerite cackalicom da li je pecen).Ohladite.


2.
Prvo zagrejte slatku pavlaku da bude topla.
U srednju serpu sipajte secer i zagrejavajte na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i karamelizuje,malo sklonite na kraj sporeta i u karamelizovani secer sipajte polako zag.slatku pavlaku mesajuci sve vreme.
Vratite na sporet i nastavite sa kuvanjem mesajuci dok karamel ne dobije potrebnu gustinu.
Sklonite sa sporeta i u topal fil dodajte margarin.i sve dobro promesajte.
Ostavite da se karamel ohladi.
3.
Slag u pahu umutite sa mlekom dok se ne zgusne,pa dodajte polovinu ohladjenog karamela i sve dobro promesajte mikserom.
Pecenu koru odvojite od papira,pa vratite u pleh.Na koru nanesite kremu od karamela i slaga,na kremu poslazite tanke kolutove banana i premazite preostalim karamelom.
Po zelji pomocu viljuske na par mijesta "isarajte"kolac da dobijete talase ili "sare" i pospite sa ribanom cokoladom.
Posluživanje
Kolac dobro ohladite najbolje preko noci,pa sutradan rezite na kocke.
Samo da dodam jedan savijet,drugi put kada sam ga pravila povecala sam mlijeko i slag.
Znaci 300 g.slaga u prahu i 3 dl.mlijeka i savrseno je ispao.Kako god napravite necete pogresiti.;))


0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design