Friday, August 4, 2017

Kremaste kakao kocke


Sastojci:
za biskvit:
  • 6 kom bjelanaca
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 40 g kakaa
  • 1 kašikica praška za pecivo



za fil:
  • 6 dl mlijeka
  • 6 kom žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 1 puding vanilija burbon (ili obični i 1 vanilin burbon šećer)
  • 3 kašike brašna
  • 250 g margarina
i još:
  • 5 dl slatke pavlake za šlag
  • 1 dl malo zaslađenog toplog mlijeka za poprskati biskvit
Priprema:
1.
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, postepeno dodaavati šećer i mutiti neprekidno da se žećer istopi.
2.
Pomiješati brašno prašak za pecivo i kakao pa umiješati u umušena bjelanca polako, kašikom tako da masa ostane čvrsta, bitno je samo polako miješati. Sipati u pleh od el. šporeta malo podnazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C 10-ak minuta i ostaviti da se ohladi.


3.
Od mlijeka odvojiti malo pa razmutiti puding, brašno i žumanca, ostatak mlijeka i šećer staviti da kuva pa kad prokuva sipati puding i miješati da se malo zgusne. Ostaviti da se hladi i povremeno promiješati.
4.
Margarin umutiti pjenasto, dobro umutiti i ohlađen puding pa pomalo dodavati u margarin i mutiti neprekidnoda se masa sjedini.
5.
Prokuvati mlijeko i šećer i ohladiti, preliti biskvit, po želji se može napraviti i više preliva.
6.
Ohlađen biskvit premazati kremom, umutiti slatku pavlaku i premazati preko kreme, obilno posuti kakaom i ostaviti da se dobro ohladi.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design