Sastojci:
za biskvit:
- 6 kom bjelanaca
- 6 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 40 g kakaa
- 1 kašikica praška za pecivo
za fil:
- 6 dl mlijeka
- 6 kom žumanaca
- 10 kašika šećera
- 1 puding vanilija burbon (ili obični i 1 vanilin burbon šećer)
- 3 kašike brašna
- 250 g margarina
- 5 dl slatke pavlake za šlag
- 1 dl malo zaslađenog toplog mlijeka za poprskati biskvit
1.
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, postepeno dodaavati šećer i mutiti neprekidno da se žećer istopi.
2.
Pomiješati brašno prašak za pecivo i kakao pa umiješati u umušena bjelanca polako, kašikom tako da masa ostane čvrsta, bitno je samo polako miješati. Sipati u pleh od el. šporeta malo podnazan uljem ili obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C 10-ak minuta i ostaviti da se ohladi.
3.
Od mlijeka odvojiti malo pa razmutiti puding, brašno i žumanca, ostatak mlijeka i šećer staviti da kuva pa kad prokuva sipati puding i miješati da se malo zgusne. Ostaviti da se hladi i povremeno promiješati.
4.
Margarin umutiti pjenasto, dobro umutiti i ohlađen puding pa pomalo dodavati u margarin i mutiti neprekidnoda se masa sjedini.
5.
Prokuvati mlijeko i šećer i ohladiti, preliti biskvit, po želji se može napraviti i više preliva.
6.
Ohlađen biskvit premazati kremom, umutiti slatku pavlaku i premazati preko kreme, obilno posuti kakaom i ostaviti da se dobro ohladi.
0 comments:
Post a Comment