Thursday, August 10, 2017

Lenja pita... meni najdraža !


Sastojci:
za tijesto:
  • 1kg brašna T-400 (pola oštrog-pola mekog)
  • 1 prašak za pecivo
  • 400gr masti (ili 500gr margarina)
  • 3 jaja
  • 300gr šećera
  • prstohvat soli



za fil:
  • 1,5 kg jabuka
  • 4 kašike šećera ( ili po ukusu)
  • 2 kašike griza
  • malo cimeta
  • *šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1.
PRVO NAPRAVITI FIL-jabuke očistiti i narendati.dodati šećer (probajte prvo koliko su jabuke slatke) pa sve staviti da se malo prodinsta,20ak min.na kraju dodati griz i malo cimeta i sve dobro ohladiti.
2.
ZA TIJESTO-umutiti mast,šećer i jaja.dodati malo soli.
brašno pomješati sa praškom za pecivo pa sve zajedno dobro sjediniti.tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.


3.
jedan dio tijesta razvaljati na velicinu pleha.
(ovo je količina za veliki pleh od rerne 30x40)
preko tijesta staviti jabuke,a zatim preko jabuka,drugi dio tijesta.peći na 180*C oko 40 min.
4.
pečenu,ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.
5.
pita je ljepša sutra dan.... ali ne lezi vraže,ko će čekati...

Posluživanje:
vjerujte,ove količine nisu velike,ma koliko tako izgledale,jer lenju pitu oko mene svi vole a i može da stoji par dana,sve je mekša.
-ja sam se danas poigrala sa gornjom korom pa sam je svečanije "ukrasila".

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design