Sunday, August 6, 2017

Makosir kolač

Makosiri kolač

Sastojci:
Kora:
  • 130g brašna
  • 65g maslaca hladnog
  • 50g šećera u prahu
  • 1 žumance



Mak fil:
  • 400g maka
  • 150g šećera
  • 40g brusnica
  • 30g oraha seckanih, opciono
  • 2 jaja odvojiti žumance od belanca
  • 1 kašika prezli
  • 1 kašičica vanile
Fil sa sirom:
  • 500g krem sira
  • 120g šećera u prahu, prosejanog
  • 50g maslaca sobne temperature
  • 2 jaja
  • 1 ravna kašika gustina
  • malo kandirane narandžine korice oko 30g
Priprema:
1.
Kora:
Sve sastojke zajedno zamesite kratko u kuglu i obložite providnom folijom, ostavite u frižideru na 1 sat.
Oklagijom izvaljati pravougaonik dimenzije 38x24       cm (ili 30x30), staviti u pleh sa pek papirom, izbockati viljuškom i peći u zagrejanoj rerni na 170 C ventilator ili 180 C klasična rerna oko 15 minuta ili manje dok blago ne porumeni. Izvaditi iz rerne i ohladiti oko 10 minuta pa staviti mak fil.
2.
Mak fil:
Preliti mleveni mak sa 350 ml ključalog mleka i kuvati na tihoj vatri dok tečnost ne ispari oko 15-20 minuta, mešajući da ne izgori po dnu. Ohladiti na sobnu temperaturu.


Žumanca sa šećerom mikserom umutiti u penasto oko 5 minuta, dodati mak, orahe, brusnice, kandiranu koricu, sve osim belanaca, postepeno dodajući i ručno mešajući.
Belanca sa prstovat soli mikserom umutiti u šaum i dodati po 1/3 izmešati preklapajući, pa ostatak. To neposredno pre stavljanja na koru da ne bi pala.
Staviti fil na koru, poravnati.
3.
Fil sa krem sirom:
Svi sastojci da su sobne temperture.
Mikserom izmutiti maslac i šećer, dodati žumanca jedno po jedno, dobro muteći posle svakog oko 30 sekundi, dodavati krem sir, po kašiku. Dodati gustin, izmešati ručno. Na kraju dodati šaum od belanaca prvo 1/3 preklapati pa ostatak isto preklapati ručno kašikom.
Staviti fil od krem sira preko maka i poravnati.
Peći u zagrejanoj rerni na 150 C ventilator rerna ili 165 C klasična oko 60 minuta. Ostaviti da se ohladi u odškrinutoj rerni. Izvaditi na sobnu temperaturu da se i tu malo ohladi pa staviti pokriveno u frižider na 5h, ali najbolje preko noći.
4.
NAPOMENA:
- Mak se može preliti i sa vodom umesto mleka
- Umesto kandiranih narandži i brusnica može samo suvo grožđe oko 50g
- Krem sir koji sam koristila je domaći krem sir bez soli kremast, nije zrnast
5.
Može se preliti i glazurom od čokolade.
Ukoliko hoćete suplu meru u veliki pleh od rerne 40x38 cm samo poduplajte meru sve puta 2.

0 comments:

Post a Comment

 

RECEPTI Template by Ipietoon Cute Blog Design