Sastojci:
fil sa šljivama:
- oko 500 g šljiva
- 4 kašike šećera
- 4 kašike džema od šljiva
- 4 kašike pšeničnog griza
- 40 g margarina
- 1 vanilin šećer
- 20 g čokolade
- po ukusu cimeta
krema:
- 900 ml mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 7 kašika šećera
- 200 g margarina
- 250 ml vrhnja za šlag
- 32 komada petit keksa
- 200 ml vrhnja za šlag
- malo bijele čokolade
1.
Narezane šljive (ja sam koristila smrznute) i šećer kratko prodinstati, pa dodati džem od šljiva i pšenični griz. Miješati svo vrijeme, dok krema ne dobije gustinu. Maknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin, kao i cimet, po ukusu (može i bez)! Prohladiti!
2.
U pleh staviti 16 komada petit keksa, pa preko staviti fil sa šljivama. Preko staviti red petit keksa (16 komada)!
3.
Krema: Pripremiti puding od vanilije, pa kad je gotov, maknuti sa vatre. Dodati margarin, pa sve izmiksati. Prohladiti, pa dodati i umućeno vrhnje. Sve dobro izmiksati, pa premazati preko keksa. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
4.
Premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom, naribati čokoladu, pa rezati na parčad.
0 comments:
Post a Comment