Sastojci:
- Petit keks
- 1 litra mlijeka
- 12 žlica gustina
- 8 žlica šećera
- 200g margarina
- 300g čokolade za kuhanje
- 1/2 litre slatkog vrhnja
Priprema:
bijela krema
1.Pomijesati 2 dcl mlijeka sa 12 žlica gustina te dobro umutiti zlicom da se razbiju grudice. U 8 dcl mlijeka staviti 8 žlica secera i staviti da kuha. U vrelo mlijeko ubaciti smjesu sa gustinom i neprestano mjesati dok se ne zgusne. U ohladjeno dodati 200 gr umućenog margarina i dobro umutiti(ako je pregusto za mutiti kapnuti malo mlijeka).
Crna krem
Otopiti 300 gr cokolade za kuhanje u 1/2 litre slatkog vrhnja (topiti na laganoj vatri, mijesati stalno-ne smije prokuhati).
Posluživanje:
Slagati: namakati petit keks u mlijeko, slagati u tepsiju. Preko keksa ide bijela krema, a potom crna. Ravnomjerno rasporediti i dobro ohladiti par sati u frizideru. Kolac isjeci na kocke i posluziti.
0 comments:
Post a Comment